Warsztaty gziki w muzeum piekarstwa

Opublikowano:
Autor:

Warsztaty gziki w muzeum piekarstwa - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Warsztaty gziki odbyły się w Muzeum Piekarstwa Grażyny i Tomasza Vogtów. Strawę przyrządzały trzy pokolenia pań. Nie zabrakło także pyrek w mundurkach i tradycyjnej polewki. To już kolejna udana "warsztatowa" impreza w Muzeum Piekarstwa. Poprzednio zorganizowane warsztaty kiszenia kapusty i produkcji masła także cieszyły się ogromną popularnością. Tym razem goście wysłuchali prelekcji Czesława Skowrońskiego o historii i właściwościach ziemniaków. Na temat twarogu parę słów powiedziała Marzena Kuberka ze Spółdzielni Mleczarskiej Kowalew-Dobrzyca. Firma ta dostarczyła na warsztaty ser, masło, mleko i maślankę. Po wykładach wszyscy raźnie wzięli się do pracy. Chętne panie wyrabiały gzikę: z cebulą, szczypiorkiem i czosnkiem. Gotowały także polewkę. W końcu przyszedł czas na degustację gziki z ziemniakami w mundurkach. Wszyscy zajadali się z apetytem.

(wan)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE