Zajadali chleb i pili maślankę

Opublikowano:
Autor:

Zajadali chleb i pili maślankę - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Po raz pierwszy w Muzeum Piekarstwa w Pleszewie zorganizowano warsztaty wyrobu masła domowym sposobem. Ilość zainteresowanych przeszła najśmielsze oczekiwania organizatorów spotkania – rodziny Vogtów oraz Spółdzielni Mleczarskiej Kowalew-Dobrzyca. Na spotkanie przyszli rodzice z dziećmi, ale także osoby starsze i młodzież. Masło, ze śmietany z mleczarni oraz „prosto od krowy” wyrabiała Mirosława Gaedig z Pleszewa z pomocą córki. Zebranych częstowano też świeżym mlekiem. Każdy miał okazję spróbować swoich sil przy ubijaniu masy, a okazało się to wcale niełatwym zadaniem. Dzieci wręcz „paliły się” do wyrabiania masła. Tomasz Vogt i jego żona Grażyna przygotowali na tę okazję kilka bochnów żytniego chleba, a spółdzielnia mleczarska ufundowała maślankę. Warsztaty tak spodobały się zebranym, że być może trzeba będzie je jeszcze powtórzyć. „Życie Pleszewa” sprawowało patronat medialny nad spotkaniem w muzeum, a burmistrz miasta objął je patronatem honorowym.

(wan)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE