Jeszcze większym zainteresowaniem niż warsztaty wyrobu masła, cieszyły się warsztaty kiszenia kapusty i robienia syropu z buraka cukrowego, jakie odbyły się w Muzeum Piekarstwa Tomasza i Grażyny Vogtów. W sali zebrało się kilkadziesiąt osób, w różnym wieku. Pierwszym punktem spotkania była prezentacja dawnej, „deptanej” metody kiszenia kapusty. Do beczki włożono ponad 50 kilogramów tego warzywa. Po dokładnym umyciu nóg przez jedną z dziewcząt, zaczęło sie deptanie kapusty. Okazało się to wcale niełatwa pracą. Przy ubijaniu pracowało kilka osób. W tym samym czasie, aby goście muzeum się nie nudzili, opowieściami o pszczołach i powstawaniu miodu zabawiał ich Jacek Andrzejewski z Jarocina. Każdy mógł też skosztować chleba z miodem z jego pasieki. O zdrowotnych właściwościach kapusty opowiadała Grażyna Vogt, a o wypieku pysznych pierników mówił Tomasz Vogt. Atmosfera zrobiła się tak rodzinna, że nawet zaczęto wspólnie śpiewać piosenki. Gości częstowano także chlebem z zapieczoną kapustą i syropem z buraka cukrowego, który osobiście zrobił na oczach zebranych właściciel muzeum. Organizatorami spotkania, obok Tomasza i Grażyny Vogtów, był urząd miasta. Patronat medialny nad warsztatami objęło „Życie Pleszewa”.
(wan)