Pleszew. Piekarnia MIKO. Świeży chleb i chrupiące bułki z Pleszewa. Tradycyjne wypieki uwielbiane przez klientów

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Pleszew. Piekarnia MIKO. Świeży chleb i chrupiące bułki z Pleszewa. Tradycyjne wypieki uwielbiane przez klientów - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Promowane Siłą piekarni „MIKO” jest wysoka klasa i smak jej wyrobów, co wynika z przestrzegania rygorów technologicznych, wysokich kwalifikacji załogi, ale też z tradycyjnych sposobów produkcji i stosowania składników o bezdyskusyjnej jakości.

Mogłoby się wydawać, że obietnica pysznego bochenka świeżego chleba czy chrupiącej bułki wystarczy, by przyciągnąć klientów do piekarni. Tymczasem konkurencja na tym rynku jest spora, a sieciowe punkty gdzieniegdzie wypierają te mniejsze, rodzinne, głównie ze względu na niższe ceny.

Pleszew. PHU MIKO – piekarnia z tradycją

Piekarnia PHU MIKO Grzegorz Mikołajczak rozpoczęła działalność 1 września 1989  roku w obiektach wykupionych od pleszewskiej PSS „Społem”. 

- W  początkowym okresie funkcjonowaliśmy jako niewielka piekarnia zatrudniająca 3 osoby, ale szybko wyrobiliśmy sobie dobrą renomę wśród odbiorców naszej oferty. Lokalny rynek chętnie wchłaniał całą produkcję naszej małej piekarni, więc można było planować wzrost obrotów i zatrudnienia. Rosnąca sprzedaż umożliwiała zaś systematyczną  modernizację potencjału wytwórczego, co dawało nam nowe możliwości produkcyjne. Piece węglowe wymieniono na znacznie bardziej ekologiczne i efektywne piece olejowe i gazowe, zakupiono wiele nowych maszyn i urządzeń – wspomina Grzegorz Mikołajczak. 

Pleszew. Piekarnia MIKO. Czas na rozwój

Przełomowy okazał się rok 1995, kiedy to właściciel firmy podpisał duży kontrakt na produkcję spodów do pizzy. Otworzyło to przed piekarnią solidnie umocowane w realiach finansowych możliwości poważnej  rozbudowy i dalszego rozwoju. 

- Dziś jesteśmy przedsiębiorstwem zatrudniającym ponad 20 pracowników. Przedmiotem działalności firmy jest produkcja bardzo wielu wyrobów piekarskich, półcukierniczych i cukierniczych oraz handel własnymi wyrobami. Produkty firmowe trafiają do placówek handlowych na terenie powiatu pleszewskiego i miejscowości ościennych – mówi Grzegorz Mikołajczak. 

 

Pleszew. Piekarnia MIKO. Sprawdzone receptury

Siłą piekarni „MIKO” jest wysoka klasa i smak jej wyrobów, co wynika z  przestrzegania rygorów technologicznych, wysokich kwalifikacji załogi, ale też z tradycyjnych sposobów produkcji i stosowania składników o bezdyskusyjnej jakości. 

Co ciekawe, nie ma w tych sposobach żadnych niepojętych tajemnic, bo przecież dodawanie smalcu czy maślanki do chlebowego ciasta bierze się ze staropolskich tradycji. Ciasto wyrabiane ręcznie oczywiście na naturalnym zakwasie czy pszennym podmłodzie z którym nie może konkurować przemysłowa produkcja, wspaniała załoga, wkładająca w przygotowywane pieczywo wiedzę, umiejętności, solidność i serce.  Efekt? Wyborny smak, apetyczny wygląd i przedłużony okres świeżości. Konsumenci cenią takie produkty w czasach, gdy w sklepach piętrzą się sterty wyrobów spożywczych nafaszerowanych substancjami konserwującymi i sztucznymi polepszaczami czy reklamowanych „świeżych” produktów głęboko mrożonych w sieciach marketów.

Pleszew. Piekarnia MIKO. Rekord Guinessa

Jednym z najbardziej spektakularnych wydarzeń w dziejach firmy „Miko” było pobicie rekordu Guinessa w pieczeniu chleba. Rekordowe osiągnięcie w postaci bochna o wadze 1168,6 kg zaprezentowano 25 sierpnia 2001 roku na pleszewskim stadionie i tam też go publicznie skonsumowano. Był to również pokaz potencjału i dynamiki firmy „MIKO”, która na trwałe wpisała się w pejzaż gospodarczy miasta Pleszewa, powiatu pleszewskiego i okolic.

- W swojej karierze, wykształciliśmy kilkudziesięciu uczniów w zawodzie piekarza, wielu z nich wygrywało konkursy ogólnopolskie czy bez problemu znajdowało pracę w tym zawodzie czego dowodem był wysoki poziom tego kształcenia. Niestety obecnie brak chętnych do pracy czy nauki w zawodzie piekarza. To jednak ciężka praca, szczególnie w nocy, by na każdym stole już od rana mogło się znaleźć świeże pieczywo – podkreśla Grzegorz Mikołajczak. 

- Zapraszamy wszystkich do skorzystania z naszej bogatej oferty produktów, wśród których znajdziecie szeroki wachlarz ponad 20 gatunków chleba, bułek różnego rodzaju i smaków, drożdżówek, ciastek, ciast foremkowych oraz bogatą ofertę wyrobów cukierniczych i deserowych – zachęca właściciel firmy. 

Wśród chlebów gatunkowych znajdziemy między innymi:

Chleb dobry – pieczywo mieszane pszenno – żytnie, własna tradycyjna receptura 

Chleb  Jak Dawniej – pieczywo mieszane żytnie z domieszką mąki pszennej z chrupiącą skórką, wilgotnym miękiszem i długą świeżością, smakuje po prostu Jak Dawniej.

Chleb Wiejski – pieczywo mieszane żytnio – pszenne na smalcu i maślance, receptura własna – nominowany do tytułu HIT 2003 roku

Chleb pełny kłos – pieczywo mieszane żytnio – pszenne z dużą ilością ziaren słonecznika, siemieniem lnianym i płatkami żytnimi.

Chleb miodowy – orkisz – pieczywo pszenne na zakwasie z pszenicy orkisz, z dodatkiem ziaren pszenicy orkisz i miodu.

Chleb żytnio – wieloziarnisty pieczywo żytnie z siemieniem lnianym, nasionami słonecznika, sezamu na mące pszennej durum.

  

 

Posiadamy wiele innych gatunków chleba których tu nie wymieniliśmy, a po które zapraszamy do naszych sklepów firmowych i wszędzie tam gdzie dostarczamy nasze produkty.

- Wychodząc naprzeciw zapotrzebowaniu rynku sprzedaży czyli naszych klientów staramy się ciągle poszerzać i udoskonalać naszą ofertę by w pełni zaspokoić Państwa oczekiwania. Jeśli jeszcze nie próbowaliście naszych wyrobów, koniecznie musicie nas odwiedzić i przekonać się że znajdziecie coś dla siebie. W naszych sklepach czeka na Was zawsze miła obsługa, Panie ekspedientki chętnie doradzą i zaproponują produkty wg życzenia – mówi Grzegorz Mikołajczak. 

ZAPRASZAMY do naszych sklepów firmowych na ul. Bogusza (przy piekarni) i Warneńczyka 4. Nasze sklepy są przystosowane do obsługi osób niepełnosprawnych, i matek z dziećmi, bez problemu można do nas wjechać wózkiem. Można również u nas płacić bezgotówkowo.
JAKOŚĆ i SMAK to NASZ ZNAK to hasło, które przyświeca strategii naszej firmy.

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy