„Świąteczne grzańce w Pracowni Alchemika” - pod takim hasłem odbyło się spotkanie w Muzeum Regionalnym w Pleszewie. Gościem był Michał Szymański z Pracowni Alchemika, działającej od 14 lat w powiązaniu z Bractwem Rycerskim Ziemi Sieradzkiej.
- Jak podkreślał prelegent, przyrządzanie win ziołowych było w dawnych czasach jednym z ważniejszych elementów sztuki aptekarskiej. Wina ziołowe (znane dziś jako grzańce) były ważnym działem medycyny, gdyż spełniały przede wszystkim funkcje lecznicze - opowiada Katarzyna Rutkowska z Muzeum Regionalnego w Pleszewie.
Podczas prelekcji zaprezentowana została cała gama przypraw ziołowych i korzennych służących do przygotowania grzańców. Te bardziej znane jak cynamon, imbir, gałka muszkatołowa, goździki, anyż, ale także te zupełnie nieznane, a nadające napojom niezwykły smak i aromat jak arcydzięgiel, galgant, aframon czy pieprz długi.
- Słuchacze mogli nie tylko powąchać specjałów, ale także skosztować przygotowanych w trakcie spotkania trunków: klaretu, czyli wina białego z przyprawami i hipokrasu, czyli wina czerwonego z dodatkami. Było bardzo smakowicie i aromatycznie! Prawdziwy przedsmak zbliżających się świąt! - dodaje Katarzyna Rutkowska.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.