W Prokopowie powrócili do tradycji dziękowania rolnikom za zebrane plony na imprezie dożynkowej. W zeszłym roku święto plonów zorganizowano w miejscowości po raz pierwszy po 50 latach, co spotkało się z pozytywnym odbiorem mieszkańców. Dlatego wydarzenia nie mogło zabraknąć i w tym roku.
Wszystko przygotowali mieszkańcy na czele z sołtysem – Adamem Włodarczykiem – radą sołecką i miejscowym KGW. Finansowe wsparcie zapewniła gmina Pleszew. Burmistrz Pleszewa – Arkadiusz Ptak zgodnie z tradycją pokroił dożynkowych chleb i podzielił się nim z przybyłymi. W Prokopowie gościł również starosta pleszewski – Maciej Wasielewski.
Na uczestników czekało wiele atrakcji – dmuchany zamek, przejażdżka na kucu czy zabawa przy muzyce. Wisienką na torcie były kulinaria. Mieszkańcy wzięli udział w konkursie na najlepszą potrawę. Przygotowano m.in. grochówkę, żurek, żeberka w miodzie czy zupę z zebranych w Prokopowie szparagów. Na zwycięzców czekały nagrody.
Na wieczór zaplanowano ognisko.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.