Już w najbliższy piątek na terenie OKL w Gołuchowie odbędzie się finał 18 edycji konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW, połączony z jubileuszem 10-lecia SIECI DZIEDZICTWA KULINARNEGO WIELKOPOLSKA.
Województwo Wielopolskie jest od 2008 roku regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej 45 regionów europejskich. Jej celem jest promocja regionalnej żywności opartej na tradycyjnych produktach. Sieć dziedzistwa kulinarnego w Wielkopolsce zrzesza obecnie 130 członków, wśród których są produceni żywności wysokiej jakości, przetwórstwa, restauracje, gospody i gościńce.
Ideą konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW, jest identyfikacja produktów regionalnych, promocja żywności oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Organizatorem konkursu jest POLSKA IZBA PRODUKTU REGIONALNEGO I LOKALNEGO w partnerstwie z URZĘDEM MARSZAŁKOWSKIM oraz WIELKOPOLSKĄ IZBĄ ROLNICZĄ. Współzawodnictwo jest skierowane głównie do Kół Gospodyń Wiejskich, małych firm przetwórstwa spożywczego, restauracji i osób indywidualnych.
W tym roku finał konkursu odbędzie się w Gołuchowie i to już w najbliższy piątek 17 sierpnia. Gdzie? Na terenie OKL-u. Początek o godz. 15.30, kiedy to nastąpi oficjalne otwarcie festynu. Na godz. 16.00 zaplanowano wręczenie nagród , a pół godziny później - konkurs pn. "Wielkopolskie Smaki". Potem odbędzie się część artystyczna. Podczas wydarzenia będzie możliwość skosztowania i kupienia produktów od producentów zreszonych w Sieci Doradztwa Kulinarnego Wielkopolska, zwiedzenia parku arboretum, przewidziano też liczne atrakcje dla dzieci.
Patronat medialny nad imprezą objęło "Życie Pleszewa"