W wiacie OKL w Gołuchowie odbył się finał 18 edycji konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW, połączony z jubileuszem 10-lecia SIECI DZIEDZICTWA KULINARNEGO WIELKOPOLSKA.
Województwo Wielopolskie jest od 2008 roku regionem członkowskim Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego, zrzeszającej 45 regionów europejskich. Jej celem jest promocja regionalnej żywności opartej na tradycyjnych produktach. Sieć dziedzistwa kulinarnego w Wielkopolsce zrzesza obecnie 130 członków, wśród których są produceni żywności wysokiej jakości, przetwórstwa, restauracje, gospody i gościńce.
Ideą konkursu NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO - SMAKI REGIONÓW, jest identyfikacja produktów regionalnych, promocja żywności oraz zachęcanie mieszkańców obszarów wiejskich do poszukiwania alternatywnych źródeł dochodu. Organizatorem konkursu jest POLSKA IZBA PRODUKTU REGIONALNEGO I LOKALNEGO w partnerstwie z URZĘDEM MARSZAŁKOWSKIM oraz WIELKOPOLSKĄ IZBĄ ROLNICZĄ. Współzawodnictwo jest skierowane głównie do Kół Gospodyń Wiejskich, małych firm przetwórstwa spożywczego, restauracji i osób indywidualnych.
W tym roku finał wojewódzki konkursu odbył się w Gołuchowie w wiacie edukacyjnej OKL. Po oficjalnym otwarciu imprezy przez wicemarszałka Krzysztofa Grabowskiego, który przypomniał pokrótce historię konkursu, wręczono nagrody w dwóch konkursach kulinarnych w kilku kategoriach. Nagrodzono najlepsze miody, nalewki przetwory czy sery, a także potrawy. Wszystko to oceniały dwie kapituły.
Po części oficjalnej zorganizowano na scenie konkurs wiedzy pn. "Wielkopolskie Smaki". Przez całe popołudnie była możliwość skosztowania i kupienia produktów od producentów zrzeszonych w Sieci Doradztwa Kulinarnego Wielkopolska. Chętnych smakoszy nie brakowało. Wszyscy z radością raczyli się wielopolskimi specjałami.