Właśnie dziś – 30 lipca świętujemy Międzynarodowy Dzień Sernika. Jeśli więc jeszcze dziś nie próbowaliście choć kawałeczka – koniecznie nadróbcie zaległości.
Międzynarodowy Dzień Sernika
Sernik - najpyszniejsze ciasto świata ma swój dzień. Właśnie dziś – w piątek 30 lipca – świętujemy Międzynarodowy Dzień Sernika. Ponoć są setki przepisów na ten smakołyk. Od wielości wariantów – aż cieknie ślinka. Może być sernik bez spodu, ze spodem, jasnym albo ciemnym. Może być sernik z różnego rodzaju sera. Może być sernik z dodatkami – np. rodzynkami, migdałami. Może być podawany na ciepło np. z gałką lodów i śmietaną, albo na zimno…. . Może być polany czekoladą, oprószony cukrem pudrem, albo zalany galaretką. Nie ma to większego znaczenia – bo kto lubi sernik – lubi go pod każdą postacią.
Międzynarodowy Dzień Sernika
Sernik – to dla wielu – najsmaczniejsze ciasto świata. Jeśli jesteście w tej grupie i jeśli uwielbiacie serniczek – koniecznie skuście się dziś choć na kawałeczek. Ponadto z okazji Międzynarodowego Dnia Sernika – przygotowaliśmy dla was zabawę na naszym profilu FB – „Życie Pleszewa”. Poprosiliśmy was o komentarze na temat sernika. Na autora najoryginalniejszego komentarza czekał słodki upominek – sernik ufundowany przez Piekarnię – Cukiernię Rusinek w Pleszewie. Tym razem skosztuje go Aneta Gramala-Klińska, która o swoim ulubionym serniku napisała tak:
Jaki sernik najlepiej smakuje? Taki, który z serca i pasji się przygotowywuje. Nie ważne na zimno czy pieczony. Tradycyjny, rossa czy brzoskwiniowy... Każdy z ochotą będzie zjedzony.
Międzynarodowy Dzień Sernika
Oczywiście można też pokusić się o samodzielne wykonanie sernika. Choć zaznaczamy, że to sztuka kulinarna. Nie zawsze wychodzi. Ale do odważnych świat kuchni i wypieków należy. Możecie wypróbować przepis na letni sernik z białą czekoladą. Honorata Dmyterko na „Hot Blogu” przekonuje, że ten przepis jest łatwy do wykonania. Porcję dla 4 – 6 osób przyrządzicie w 60 minut. Spróbujcie. A na „Hot Blogu” znajdziecie oczywiście więcej przepisów.
Przepis na letni sernik z białą czekoladą:
Składniki na spód:
- 250 g herbatników
- ok. 80-100 g roztopionego masła, ewentualnie margaryny
- 1 kg twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
- 190 ml śmietany kremówki 36%
- 7 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1,5 łyżeczka pasty z wanilii lub 3 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- tabliczka białej czekolady
- 1 budyń waniliowy na 0,5 litra mleka
- 1,5 tabliczki czekolady
- 4-5 łyżek śmietany kremówki 30% lub 36%
- świeże owoce, np.: jagody, borówki, truskawki, maliny, porzeczki
- pół tabliczki białej czekolady
- listki melisy lub mięty do dekoracji
Ciastka miksuję na kruszyny. Dodaję masło i mieszam do otrzymania masy ciasteczkowej o konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy wykładam papierem do pieczenia. Zarówno dno, jak i boki formy (do 3/4 wysokości) wylepiam masą ciasteczkową. Wkładam do lodówki. Czekoladę roztapiam w kąpieli wodnej lub mikrofali. Wszystkie składniki na masę serową (razem z przestudzoną czekoladą) mieszam mikserem lub rózgą, ale niezbyt długo, by niepotrzebnie nie napowietrzać masy serowej. Masę wylewam na ciasteczkowy spód i piekę w kąpieli wodnej (formę z sernikiem wkładam do większej formy lub naczynia żaroodpornego, do którego nalewam wrzącej wody do połowy wysokości formy z masą serową. Sernik pieczony jest z parą wodną, a więc w bardzo wysokiej wilgotności) w temperaturze 160ºC przez około 80 minut. Cała powierzchnia sernika powinna być wypieczona i ścięta przy dotyku patyczkiem. Odstawiam do wystudzenia. Przygotowuję polewę - do małego garnuszka wlewam śmietanę, dodaję czekoladę. Mieszam do całkowitego rozpuszczenia i połączenia czekolady ze śmietaną. Polewą polewam wychłodzony sernik. Dekoruję świeżymi owocami, czekoladą i melisą lub miętą.
Więcej przepisów na Hotblog
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.