Walka z cukrzycą i profilaktyka tej choroby były tematem spotkania z diabetykami w ramach cyklu „Wiem, co jem!” w Muzeum Piekarstwa w Pleszewie. Wykład prowadzili specjaliści w zakresie żywienia: dr inż. Aleksandra Swulińska-Katulska z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – ekspert ws. produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych oraz technolog ciastkarstwa inż. Józef Szczygieł. Tłumaczyli, jakie znaczenie ma odpowiednia dieta zarówno dla cukrzyków, jak i dla osób zdrowych. – Wydaje się, że dietetyka dotyczy tylko osób chorych. Nauka zajmująca się zasadami racjonalnego odżywiania dotyczy także człowieka zdrowego, bo musi się on racjonalnie odżywiać, żeby zachować sprawność fizyczna i umysłową, i by wszystkie jego narządy pracowały jak najlepiej. Z kolei u chorego, zależnie od rodzaju schorzenia, musimy odżywiać się pod kątem ochrony chorych narządów – powiedziała dr inż. Aleksandra Swulińska-Katulska. Ekspert przekonywała, że warte uwagi przy układaniu jadłospisu, są produkty lokalnych wytwórców, których receptura jest znana i niezmienna od dawna. Szczególnie istotny dla cukrzyków powinien być z kolei indeks glikemiczny poszczególnych potraw. – Najbardziej bezpieczne w żywieniu cukrzyków są produkty, które mają indeks mniejszy niż 50 jednostek, tj.: mleko, jogurt, lody, fasola, groch, soja, warzywa zielone, pomidory, pieczarki czy owoce. Z żywienia cukrzyków wykluczyłabym na pewno: coca-colę, płatki ryżowe i kukurydziane, owsiane błyskawiczne, pieczywo pszenne, francuskie, frytki, marchew gotowaną i miód w dużych ilościach – wyliczała dr inż. Aleksandra Swulińska-Katulska. (hm) {gallery}Newsy/2014/wrzesien/vogt{/gallery}
Pleszew. O diecie w Muzeum Piekarstwa [Zdjęcia]
Opublikowano:
Autor: Hubert Moscipan
Przeczytaj również:
Wiadomości
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE