reklama

Tursko. Gotowali regionalne potrawy i robili ozdoby [FOTO]

Opublikowano:
Autor:

Tursko. Gotowali regionalne potrawy i robili ozdoby [FOTO] - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Warsztaty kulinarne i rękodzielnicze odbyły się w sali wiejskiej w Tursku. 

W czasie ostatnich tygodni liczna grupa zainteresowanych, którzy zechcieli rozwijać swoje pasje i zamiłowania, związane z folklorem i kulturą ludową, wzięła udział w realizowanych w ramach projektu "Jesienne turskie spotkania z tradycją i folklorem" kulinarnych warsztatach praktycznych zatytułowanych "Kulinaria regionu". Poprowadziła je Ewelina Fajka. Uczestnicy najpierw poznali typowe potrawy naszej kuchni, a po wyborze najciekawszych przepisów kulinarnych, wspólnie przygotowywali najbardziej popularne w naszym regionie potrawy i wypieki.

Były także zajęcia rękodzielnicze, na których wykonywano tradycyjne pająki (ludowe ozdoby wnętrz mieszkalnych). Te z kolei prowadziła wielkopolska twórczyni ludowa, słomkarka i grzebieniarka - Marianna Filipiak. Pająki wykonywano ze słomy, a następnie ozdabiano je za pomocą bibuły, włóczki oraz kolorowych materiałów. Warsztaty oraz ich organizację dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Kultura – Interwencje 2018. EtnoPolska.

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE