Warsztaty kulinarne i rękodzielnicze odbyły się w sali wiejskiej w Tursku.
W czasie ostatnich tygodni liczna grupa zainteresowanych, którzy zechcieli rozwijać swoje pasje i zamiłowania, związane z folklorem i kulturą ludową, wzięła udział w realizowanych w ramach projektu "Jesienne turskie spotkania z tradycją i folklorem" kulinarnych warsztatach praktycznych zatytułowanych "Kulinaria regionu". Poprowadziła je Ewelina Fajka. Uczestnicy najpierw poznali typowe potrawy naszej kuchni, a po wyborze najciekawszych przepisów kulinarnych, wspólnie przygotowywali najbardziej popularne w naszym regionie potrawy i wypieki.
Były także zajęcia rękodzielnicze, na których wykonywano tradycyjne pająki (ludowe ozdoby wnętrz mieszkalnych). Te z kolei prowadziła wielkopolska twórczyni ludowa, słomkarka i grzebieniarka - Marianna Filipiak. Pająki wykonywano ze słomy, a następnie ozdabiano je za pomocą bibuły, włóczki oraz kolorowych materiałów. Warsztaty oraz ich organizację dofinansowano ze środków Narodowego Centrum Kultury w ramach Programu Kultura – Interwencje 2018. EtnoPolska.