Szparagi. Bomba witamin
Szparagi są niskokaloryczne. Zawierają jednak sporo białka. Są cennym źródłem witamin – A, C, K, B oraz żelaza, potasu, magnezu, selenu i fosforu. Są też lekkostrawne – nie obciążają wątroby.
Szparagi. Samo zdrowie
Szparagi mają zbawienny wpływ na nasze zdrowie. Zwiększają krzepliwość krwi. Zapobiegają pękaniu naczyń włosowatych. Poprawiają pracę układu pokarmowego. Mają lekkie działanie moczopędne, ale uwaga zawierają związku purynowe więc osoby z dną moczanową powinny być ostrożne.
Szparagi. Jak wybierać?
Wybierając szparagi – czy to białe - grubsze, czy zielone – cieńsze, delikatniejsze, czy fioletowe - zwracaj uwagę na świeżość. Pędy muszą być twarde, główki zwarte, sztywne, niepomarszczone. Przyrządzamy je w formie zup, przystawek, omletów, zapiekanek. Zawsze smakują wyśmienicie. Korzystaj więc z tego przysmaku – bo sezon na nie trwa krótko. Smacznego.Szparagi można jeść w różnej formie. Wypróbujcie przepisy Honoraty Dmyterko
PRZEPIS NA ZAWIJAŃCE SZPARAGOWE
Składniki:pęczek szparagów,
plasterki boczku wędzonego,
sól, biały pieprz,
olej do smażenia
Wykonanie:
Szparagi oczyszczam, gotuję około 10 minut w osolonej i posłodzonej wodzie. Zawijam szparagi w plasterki boczku. Można spiąć wykałaczką. Posypuję solą i pieprzem. Zrumieniam na oleju, po czym podlewam odrobiną wody. Duszę około 20 minut. Takie szparagi zawinięte w boczek można też piec na grillu.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.