reklama

Ciasto Dakłas, hit z konkursu KGW. Sprawdź przepis na ten pyszny wypiek!

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Bartosz Grześkowiak

Ciasto Dakłas, hit z konkursu KGW. Sprawdź przepis na ten pyszny wypiek! - Zdjęcie główne

Ciasto dakłas (dacquoise) na pewno zdobędzie wasze podniebienia! | foto Bartosz Grześkowiak

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dzieckoTo ciasto błyskawicznie znika ze stołu! Doskonale sprawdzi się na święta, uroczyste okazje, a także podczas spotkań w gronie znajomych. Zachwyca wyglądem i smakiem. Mamy przepis!
reklama

Przepyszne i słodkie. Z krówkowym kremem, bakaliami, orzechami i chrupiącą bezą - na ciemnym spodzie. Delikatnie kruszy, a potem rozpływa się w ustach. Ciasto dakłas (dacquoise) na pewno zdobędzie wasze podniebienia!

Tak było podczas Gminnego Konkurs Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu, gdzie dakłas w wykonaniu pani Jolanty Kwiatek z KGW Suchorzew zachwycił jury i zdobył pierwsze miejsce

Prezentujemy więc przepis Jolanty Kwiatek na dakłasa, udostępniony przez Gminny Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pleszewie. Smacznego! 

Dakłas - składniki

Ciasto kakaowe:

  • 3 jajka
  • 160 g cukru
  • 70 ml oleju rzepakowego
  • 70 ml wody
  • 20 g kako
  • 120 gr mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
Beza:

  • 3 białka
  • 150 gr cukru
  • 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
Krem:

reklama

  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g śmietanki 30 %
  • 200 g masy krówkowej
  • 100 g orzechów
  • 100 daktyli bez pestek

Ciasto Dakłas - sposób przygotowania

  1. W miseczce wymieszać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem. Miksując wlewać cienkim strumieniem olej i następnie wodę, suche składniki z miski dodawać stopniowo do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do formy, piec w piekarniku 25 minut w temp. 180°C.
  2. Przygotować bezę: Białka ubić na sztywno, dodając cukier, na końcu mąkę kukurydzianą. Przełożyć do formy i piec w piekarniku 60 minut temperaturze 120°C. 
  3. Przygotować krem: śmietanę razem z serkiem ubić na sztywną, puszystą masę, dodając masę krówkową. Na koniec dodać daktyle i orzechy drobno pokrojone. 
  4. Na ciasto wykłożyć krem, przykryć bezą i lekko docisnąć. Gotowe ciasto oprószyć kakao.

Ciasto Dakłas z autorską dekoracją Jolanty Kwiatek:

reklama

Jolanta Kwiatek z nagrodą Banku Spółdzielczego podczas XIX Gminnego Konkurs Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo