Przepyszne i słodkie. Z krówkowym kremem, bakaliami, orzechami i chrupiącą bezą - na ciemnym spodzie. Delikatnie kruszy, a potem rozpływa się w ustach. Ciasto Dakłas (Dacquoise) na pewno zdobędzie wasze podniebienia!
Tak było podczas Gminnego Konkurs Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu, gdzie Dakłas w wykonaniu pani Jolanty Kwiatek z KGW Suchorzew zachwycił jury i zdobył pierwsze miejsce.
Ciasto Dakłas - składniki
Ciasto kakaowe:
- 3 jajka
- 160 g cukru
- 70 ml oleju rzepakowego
- 70 ml wody
- 20 g kako
- 120 gr mąki
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 białka
- 150 gr cukru
- 2 łyżeczki skrobi kukurydzianej
- 500 g serka mascarpone
- 400 g śmietanki 30 %
- 200 g masy krówkowej
- 100 g orzechów
- 100 daktyli bez pestek
Ciasto Dakłas - sposób przygotowania
- W miseczce wymieszać kakao, mąkę i proszek do pieczenia. Całe jajka ubić z cukrem. Miksując wlewać cienkim strumieniem olej i następnie wodę, suche składniki z miski dodawać stopniowo do masy jajecznej. Ciasto przełożyć do formy, piec w piekarniku 25 minut w temp. 180°C.
- Przygotować bezę: Białka ubić na sztywno, dodając cukier, na końcu mąkę kukurydzianą. Przełożyć do formy i piec w piekarniku 60 minut temperaturze 120°C.
- Przygotować krem: śmietanę razem z serkiem ubijamy na sztywną, puszystą masę, dodając masę krówkową. Na koniec dodać daktyle i orzechy drobno pokrojone.
- Na ciasto wykładamy krem, przykryć bezą i lekko docisnąć. Gotowe ciasto oprószyć kakao.
Ciasto Dakłas z autorską dekoracją Jolanty Kwiatek:
Jolanta Kwiatek z nagrodą Banku Spółdzielczego podczas XIX Gminnego Konkurs Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.