reklama

Te ciasta zachwyciły podniebienia! Przepisy z XVII Gminnego Konkursu Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu

Opublikowano:
Autor:

Te ciasta zachwyciły podniebienia! Przepisy z XVII Gminnego Konkursu Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
9
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
Kobieta i dzieckoTort czekoladowo-miętowy, sernik bez pieczenia i 3BIT - to ciasta, które podbiły podniebienia jury XVII Gminnego Konkursu Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu. Sprawdź, jak je upiec.
reklama

XVII Gminny Konkurs Wypieku Ciasta Domowego odbył się w Brzeziu w lutym tego roku. O tytuł najlepszego wypieku domowego walczyło 21 przedstawicieli (20 pań i jeden pan) Kół Gospodyń Wiejskich z terenu gminy Pleszew.

Wszystkie ciasta były pyszne i pięknie się prezentowały. Dlatego jury miało niełatwe zadanie - wyłonić najlepsze z najlepszych. 

Ostatecznie po długich naradach wybrano zwycięską trójkę. Pierwsze miejsce zajął tort czekoladowo-miętowy, autorstwa Ilony Stencel. Drugie - łatwy sernik bez pieczenia wykonany przez Marlenę Osuch. Podium zamknął 3BIT przygotowany przez Jolantę Przybylską

Teraz wymienione powyżej ciasta możesz przygotować sam w domu. Poniżej prezentujemy cenne receptury mieszkanek gminy Pleszew.

reklama

Smacznego! 

Tort czekoladowo-miętowy autorstwa Ilony Stencel (KGW Dobra Nadzieja)


Składniki:

Biszkopt:

•    8 dużych jajek
•    1 i 1/2 szklanki cukru
•    5 łyżeczek octu
•    2 szklanki mąki
•    3 łyżeczki proszku do pieczenia
•    4 łyżki kakao
•    8 łyżek oleju
•    szczypta soli

reklama


Masa:

•    900 g śmietanki 30% lub 36%
•    450 g pastylek miętowych w czekoladzie
•    1 op. cukru z wanilią
•    3 op. śmietan - fix


Poncz:

•    2 torebki herbaty miętowej
•    1/2 szklanki wrzątku


Dekoracja:

•    rozetki z bitej śmietany
•    pastylki miętowe
•    płatki czekoladowe

 

Wykonanie:

 

Biszkopt:

Pierwsza część: mieszamy mikserem

Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli i ubijamy mikserem na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier, ciągle miksując. Gdy cukier się rozpuści, dodajemy żółtka wymieszane wcześniej z octem.

reklama

Druga część: mieszamy łyżką drewnianą

W misce mieszamy: mąkę przesianą przez sitko, proszek do pieczenia i kakao. Do ubitej piany dodajemy składniki suche na przemian z olejem, cały czas mieszamy, aż masa ładnie się połączy, tak aby nie było grudek. Ciasto przenosimy do okrągłej blachy (średnica około 24-26 cm), której dno wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok. 30-35 min aż boki lekko odejdą od formy, sprawdzamy patyczkiem czy ciasto w środku jest suche. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Lekko ścinamy wierzch.

Masa:

Śmietankę 30% podgrzewamy w garnku na palniku (nie doprowadzamy do zagotowania). W gorącej śmietance rozpuszczamy pastylki miętowe. Po rozpuszczeniu ściągamy z palnika i studzimy, a następnie mocno schładzamy w lodówce całą noc. Do mocno schłodzonej śmietanki czekoladowo-miętowej dodajemy cukier z wanilią oraz śmietan fix i miksujemy na sztywną masę.

reklama

Poncz:

Torebki herbaty miętowej umieszczamy w szklance/kubku i zalewamy wrzątkiem. Parzymy przez około 10 min, następnie torebki wyrzucamy, a herbatę miętową studzimy.

Tort:

Biszkopt przecinamy na 3 blaty. W tortownicy, której się piekł umieszczamy pierwszy blat biszkoptowy. Nasączamy go herbatą miętową i wykładamy 1/3 masy czekoladowo-miętowej. Masę równomiernie rozsmarowujemy i przykrywamy drugim blatem biszkoptowym, który również nasączamy herbatą miętową. Następnie rozsmarowujemy na nim kolejne 1/3 masy czekoladowo-miętowej i przykrywamy trzecim blatem biszkoptowym. Wierzch nasączamy herbatą miętową, całość przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na kilka godzin do lodówki.
Następnie ściągamy obręcz tortownicy i na wierzchu oraz bokach tortu rozsmarujemy pozostałą ilość masy czekoladowo-miętowej. Wierzch tortu dekorujemy rozetkami z bitej śmietany, połówkami pastylek miętowych i posypujemy płatkami czekoladowymi. Wkładamy do lodówki.

 

Łatwy sernik bez pieczenia autorstwa Marleny Osuch (KGW Lenartowice)

 

Składniki:

300 g herbatników

150 g masła orzechowego

100 g rozpuszczonego masła

1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera z wiaderka dobrej jakości

1/2 szklanki cukru pudru

1/3 szklanki mleka

200 g masła

4 jajka

2 budynie waniliowe bez cukru (po 40 g)

200 g kajmaku z puszki

50-100 g orzeszków ziemnych

 

Wykonanie:


Herbatniki kruszymy na pył (najwygodniej w malakserze, ale można też ręcznie). Łączymy z rozpuszczonym masłem oraz masłem orzechowym i mieszamy, aż powstaną jednolite okruchy (ja to robię w malakserze, można łyżką/rękoma). Wykładamy dno tortownicy 24-26 cm, wyrównujemy i mocno dociskamy.

Masło wkładamy do dużego, najlepiej nieprzywierającego garnka i podgrzewamy na średnim ogniu do rozpuszczenia. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy do wciąż gorącego masła cukier puder oraz twaróg i mieszamy energicznie łyżką aż do połączenia. Wbijamy jajka i mieszamy aż masa będzie jednolita. W mleku rozpuszczamy dwa budynie. Wstawiamy na palnik masę twarogową i znów podgrzewamy na średnim ogniu - tym razem ciągle mieszając drewnianą łyżką - szczególnie po dnie. Gdy masa będzie ciepła - wlewamy budynie (uprzednio je wymieszajmy jeszcze raz). Całość cały czas mieszamy - masa się zagotuje i zacznie gęstnieć. Gdy pojawią się bąble, zdejmujemy z ognia i wlewamy na przygotowany spód. Zostawiamy do przestygnięcia. Na lekko ciepłym serniku rozsmarowujemy kajmak. Posypujemy orzeszkami - można je uprzednio podprażyć na suchej patelni. Sernik wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.


3BIT autorstwa Jolanty Przybylskiej (KGW Kuczków)

 

Składniki

Biszkopt:

3 jajka

10 dag cukru

59 dag maki pszennej

67 dag maki ziemniaczanej

1 łyżka kakao

½ łyżeczki proszku do pieczenia

 

Krem: (Ugotować jak budyń, po ostudzeniu utrzeć z margaryną)


0,5 mleka

3 łyżki mąki pszennej

4 łyżki mąki ziemniaczanej

6 łyżeczki cukru

1 łyżeczka cukru waniliowego

1 kostka margaryny

1 puszka krówki

3 duże paczki ciastek bb

1 wafelek Grzesiek w czekoladzie

4 łyżeczki żelatyny

½ l. śmietany kremówki


Wykonanie:

Na biszkopt rozsmarować krem budyniowy, na krem rozłożyć ciastka bb maczane w zimnej kawie i wyłożyć rozgrzaną krówkę. Na krówkę wykładamy ubitą kremówkę z żelatyną. Wierzch ciasta posypujemy pokruszonym Grześkiem.

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama