reklama

Dieta bez glutenu i laktozy – czym się wyróżnia?

Materiał promocyjny

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: zdrowycatering.pl

Dieta bez glutenu i laktozy – czym się wyróżnia? - Zdjęcie główne

foto zdrowycatering.pl

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

PromowaneDieta bez glutenu i laktozy zyskuje coraz większą popularność. Szczególnie chętnie jest wybierana przez osoby z celiakią i nietolerancją laktozy. Poza tym wiele osób rezygnuje z laktozy czy glutenu także po to, aby poprawić swoje samopoczucie i kondycję organizmu. Sprawdź, czym wyróżnia się dieta bez glutenu i laktozy, aby skutecznie wprowadzić zmiany w swojej diecie i nie doprowadzić do niedoborów.

Jakie są zasady diety bezglutenowej?

Już sama nazwa wskazuje, że dieta bezglutenowa polega na eliminacji z codziennej diety wszystkich produktów zawierających gluten. Szczególnie dotyczy to:

  • pszenicy i jej odmian np. orkiszu lub kamuta;
  • żyta;
  • jęczmienia;
  • hybryd zbóż zawierających gluten np. pszenżyta.

Zamiast tego powinieneś wybierać produkty spożywcze naturalnie bezglutenowe, są to np.:

  • ryż,
  • kukurydza,
  • gryka,
  • quinoa,
  • proso,
  • amarantus.

Poza tym codzienna dieta bez glutenu może być bogata w produkty bezglutenowe np. chleb, makaron, ciasta i ciasteczka. Ważne jest to, by miały odpowiednie certyfikaty lub oznaczenia, dzięki którym zyskasz pewność, że nie zostały zanieczyszczone glutenem. Jeśli jednak masz problem z samodzielnym skomponowaniem prawidłowo zbilansowanej diety bez glutenu i laktozy, to pomocny może być catering dietetyczny. Przykładem jest ten ze strony zdrowycatering.pl/dieta-bez-glutenu-i-laktozy/.

Podstawowe zasady diety bez laktozy

Czym wyróżnia się dieta bez laktozy? W tym przypadku kluczowe znaczenie ma eliminacja produktów zawierających laktozę. Powinieneś unikać:

  • mleka i jego przetworów np. jogurtów, kefirów, masła czy serów;
  • produktów zawierających mleko w proszku, serwatkę lub kazeinę.

Zamiast tego wybieraj produkty, które naturalnie nie mają laktozy lub też żywność dedykowaną osobom z nietolerancją laktozy. Szczególnie warto wprowadzić do diety:

  • mleko roślinne np. sojowe, migdałowe, ryżowe lub kokosowe;
  • produkty bezlaktozowe np. mleko lub ser bez laktozy;
  • jogurty i desery na bazie mleka roślinnego.

Jak zadbać o wartościową dietę bez glutenu i bez laktozy?

Skomponowanie atrakcyjnych i wartościowych posiłków bezglutenowych i bez laktozy może być trudne. Szczególnie gdy dopiero zaczynasz wprowadzać zmiany w swoim sposobie żywienia. Wtedy ważna jest edukacja i staranne komponowanie dań. Jeśli nie masz na to czasu, to rozwiązaniem może być dieta pudełkowa bez glutenu i laktozy – zamówisz ją m.in. na stronie https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/poznan/. Sprawdź też, jak możesz samodzielnie skomponować wartościową dietę bez glutenu i bez laktozy.

Urozmaicenie codziennej diety

Kluczowe znaczenie ma różnorodność spożywanych produktów, przy jednoczesnej dbałości o prawidłowe zbilansowanie posiłków. Dzięki temu spożywanie posiłków będzie przyjemne, a przy tym zmniejszysz ryzyko niedoborów. Pamiętaj też o włączeniu do codziennej diety poniższych grup produktów:

  • warzyw i owoców – możesz wybierać spośród ulubionych produktów np. marchew, truskawki, cukinię, paprykę, jagody, pomarańcza itp.;
  • źródeł białka – takich jak fasola, soczewica, ciecierzyca, ryby, jaja, mięso i produkty sojowe;
  • zdrowych tłuszczów – oliwy z oliwek, awokado, orzechów i nasion.

Wybieranie pełnowartościowych zamienników

Warto sięgać po naturalne zamienniki produktów bezglutenowych i bez laktozy, które są pełnowartościowe i nie tak przetworzone, jak np. masło lub jogurt bezlaktozy. Takie naturalne zamienniki są pełne witamin, minerałów i składników odżywczych. Wiele cateringów dietetycznych – w tym np. https://www.zdrowycatering.pl/tani-catering-dietetyczny/konin/ – korzystają właśnie z tych produktów. Dlatego włącz do swojej diety:

  • zboża i pseudozboża – takie jak ryż, gryka, quinoa, amarantus, komosa ryżowa;
  • napoje roślinne – migdałowe, sojowe, kokosowe i ryżowe; wybieraj produkty wzbogacone o wapń i witaminę D.

Czytanie etykiet na produktach

Wiele produktów może zawierać ukryte źródła glutenu i laktozy. Dlatego dokładnie czytaj etykiety i unikaj szkodliwych dla Twojego organizmu składników. Przede wszystkim niebezpieczne są pszenica, żyto, jęczmień, owies, kasza manna, mąka żytnia, mąka pszenna, a także mleko, serwatka, mleko w proszku, sery i kazeina.

 

Artykuł sponsorowany

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy