Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia
Według wskazań Światowej Organizacji Zdrowia rozszerzanie diety należy rozpocząć pod koniec 6 miesiąca życia dziecka. Przy czym WHO wskazuje, że do 6 miesiąca powinno się dążyć wyłącznie do karmienia malucha wyłącznie piersią. Mleko matki lub modyfikowane ma być podstawą diety do końca 1 roku życia.
Nieco inaczej zapatrują się na tę kwestię ESPGHAN – European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition oraz PTGHiŻD Polskiego Towarzystwa Gastrologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci. Wskazują one, że pokarmy uzupełniające można wprowadzić do diety nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia, a najpóźniej do końca 26. t.ż.
Skąd takie rozbieżności? Otóż u zdrowych niemowląt zdolność przyjmowania pokarmów stałych pojawia się około 4. m.ż. Wówczas nerki oraz przewód pokarmowy są na tyle rozwinięte, aby poradzić sobie z nowym typem pokarmu. Ponadto dzieci mogą już siedzieć z podparciem, zyskują także kontrolę nad ruchami głowy i szyi oraz mogą jeść łyżeczki. Co więcej, zanika odruch wypychania z ust ciał obcych, który uniemożliwia karmienie pokarmami innymi niż mleko. Górna granica wiąże się z kolei z koniecznością uzupełnienia pewnych składników odżywczych.
Jak więc podejść do sprawy w praktyce? Możesz zrobić podejście do rozszerzania diety niemowlęcia po 4 miesiącu, jednak nie jest to konieczność. Jeśli zechcesz to zrobić, pamiętaj, aby sięgać jedynie po minimalne porcje nowych produktów. Tutaj chodzi wyłącznie o poznawanie nowych smaków i konsystencji, a także kontakt z ewentualnymi alergenami. Chcesz wiedzieć więcej o rozwoju dziecka i sprawach z tym związanych? Zajrzyj tutaj: http://mamacukiereczka.pl/.
Dlaczego rozszerzanie diety dziecka jest tak istotne?
- Dzięki temu dziecko otrzymuje składniki odżywcze, których mleko matki nie zawiera w wystarczającej ilości. Poziom żelaza zmagazynowanego u noworodka zaczyna się zmniejszać około 6 miesiąca życia, a wprowadzenie pokarmów bogatych w żelazo zapobiega anemii. Pokarmy stałe dostarczają również innych składników, takich jak cynk, witaminy (zwłaszcza A, C i D), kwasy tłuszczowe omega-3 oraz białko, które są niezbędne do prawidłowego wzrostu i rozwoju.
- Żywienie należy dostosować do ruchowego i metabolicznego rozwoju dziecka, a także nowych umiejętności, które stale nabywa.
- Zdolność akceptacji nowych pokarmów zmienia się z wiekiem. Pierwsze 2 lata życia dziecka mają ogromny wpływ na kształtowanie się preferencji smakowych pociechy.
Co daje rozszerzanie diety niemowlęcia?
Wczesne wprowadzanie do diety dziecka różnorodnych pokarmów takich jak warzywa, owoce, produkty zbożowe i mięso, może zapobiec unikania określonych produktów w późniejszych latach. Im więcej różnych smaków dziecko pozna we wczesnym okresie życia, tym większe prawdopodobieństwo, że w przyszłości chętniej sięgnie po różnorodne produkty. Ponadto wprowadzenie naturalnych, niesłodzonych i niesolonych pokarmów od samego początku pomaga uniknąć skłonności do przetworzonych produktów z dużą ilością cukru i soli.
Artykuł sponsorowany
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.