Rogale, które chcą uzyskać certyfikat Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu, muszą być przygotowane według tradycyjnej receptury. Kluczowe są tutaj zarówno ciasto, jak i masa stanowiąca jego wypełnienie.
Rogal świętomarciński zawiera specyficzne nadzienie z białego maku, cukru, okruchów, masy jajowej, tłuszczu, rodzynek, orzechów, owoców kandyzowanych oraz aromatu migdałowego. Dodatkowym elementem nadającym wyjątkowości temu wypiekowi jest sposób przygotowania ciasta, które listkuje się, co wpływa na jego wyjątkowy smak i teksturę.
Ważne są także takie szczegóły, jak sposób zwijania ciasta, nakładanie masy makowej oraz dekorowanie rogala pomadą i rozdrobnionymi orzechami. Całość ma mieć określony wygląd, a waga gotowego rogala nie powinna przekraczać 250 gramów. Tylko piekarnie i cukiernie spełniające te wymagania mogą uzyskać certyfikat, który potwierdza, że wypiekane przez nie rogale są oryginalnymi rogalami świętomarcińskimi.
Cech Cukierników i Piekarzy w Poznaniu przyznał certyfikaty
W tym roku 84 piekarnie i cukiernie z Wielkopolski otrzymały certyfikaty, które pozwalają im nazywać swoje wyroby rogalami świętomarcińskimi. Certyfikaty zostały wręczone 28 października w siedzibie Cechu Cukierników i Piekarzy w Poznaniu.Choć wcześniej przyznawane były co roku, obecnie certyfikacja odbywa się raz na trzy lata – z możliwością cofnięcia certyfikatu, jeśli wypieki nie będą zgodne z wymaganą recepturą.
Gdzie można dostać rogale świętomarcińskie w Pleszewie i okolicy?
Zgodnie z listą Cechu Cukierników i Piekarzy w naszym mieście i okolicy rogale świętomarcińskie można dostać w czterech punktach, a mianowicie:
- Piekarstwo-Cukiernictwo-Handel Dariusz Rusinek - Pleszew, ul. Powstańców Wielkopolskich 4
- Cukiernictwo Piekarnictwo Tomasz Grażyna Jan Vogt - Kowalew, ul. Cegielniana 5
- Cukiernia COCTAIL-BAR Bronisław Vogt - Pleszew, ul. Poznańska 19
- Cukiernictwo Piekarnictwo i Gastronomia - Maciej Vogt - Pleszew, ul. Poznańska 19
- Kontrola trwała u nas kilka dni - sprawdzano czy mamy odpowiednie ciasto i nadzienie, czy rogal jest odpowiednio zwijany i wypiekany - tłumaczą Agnieszka i Dariusz Rusinkowie, właściciele sklepu i piekarni Rusinek, którzy do piątku sprzedali już tysiące sztuk słodkich wyrobów.
Największego zainteresowania spodziewają się jednak w długi weekend, dlatego punkt na Powstańców Wielkopolskich w Pleszewie będzie otwarty też w niedzielę, 10 listopada (godz. 9.00 - 13.00), oraz poniedziałek, 11 listopada (godz. 9.00-18.00).
- Będziemy sprzedawać do ostatniego rogala - zapewnia w rozmowie z naszym portalem Agnieszka Rusinek.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.