O Dawidzie Zmyślonym - restauratorze rodem z Jedlca w powiecie pleszewskim, który prowadzi w Ostrowie Wlkp. swoją restaurację Black Dave Restaurant - pisaliśmy już na naszych łamach.
Przypomnijmy: restaurator z powiatu pleszewskiego otworzył swój lokal pomimo obowiązujących zakazów. W Black Dave Restaurant pojawili się wówczas przedstawiciele sanepidu w towarzystwie policji.
Restaurator Dawid Zmyślony: Sporządzono protokół
Ostatecznie - mandatu wówczas nie było.
- Został sporządzony protokół, z którego właściwie nic konkretnego nie wynika. Sprawa pewnie będzie miała swój dalszy ciąg. Liczę się z tym, że może mieć swój finał w sądzie. Jednak do tej pory było 21 takich spraw i we wszystkich wygrali przedsiębiorcy - mówił już nam Dawid Zmyślony.
Kontrola w restauracji trwała około dwie godziny. Prócz sanepidu, w lokalu pojawili się działacze Konfederacji wraz z prawnikami, którzy na materiale filmowym nagrali przebieg działalności służb. Utrwalaniem całej akcji zajęli się także policjanci.
Restaurator Dawid Zmyślony dostał karę
Ostatecznie okazało się, że – dwa dni później - sanepid nałożył na przedsiębiorcę karę w wysokości 30 tys. złotych. Pozostaje pytanie: co zamierza zrobić teraz Dawid Zmyślony? Jak mówi - będzie walczył z sanepidem w sądzie.
Restaurator Dawid Zmyślony: „Jestem pewien swoich praw”
Z Dawidem Zmyślonym - właścicielem Black Dave Restaurant w Ostrowie Wlkp. - rozmawia Przemysław GóralczykOtwierasz rok temu restaurację, masz konkretne plany. Nagle wszystko psuje epidemia i obostrzenia z nią związane. I co wtedy myślisz?
Szczerze? Byłem załamany. Jestem osobą, której zawsze wszędzie pełno, a tu nagle zamykają mnie w domu. Nie mogę prowadzić swoich firm (Funky Events i Black Dave Restaurant). Mogę się przyznać, że był to moment psychicznego załamania. W restauracji wynosy nie szły, bo kto miał mi zaufać i poznać mnie po 2 miesiącach bycia na rynku.
Lokale pozostają zamknięte. Jest niepewność – na jak długo… Masz pracowników, różne koszty. Trudno przetrwać ten okres?
Otwarcie restauracji wiąże się z ogromną inwestycją. Otworzyłem biznes gastro w styczniu od zera. Zobowiązania, wypłaty itp. - to dziesiątki tysięcy. Gdyby było łatwo i przyjemnie - gdybym otrzymał wsparcie PFR - dziś pewnie mój lokal nadal byłby zamknięty.
Rząd głośno mówił o różnych formach pomocy dla przedsiębiorców. Ty takiej pomocy nie otrzymałeś?
Otrzymałem 5 tys. zł pożyczki, postojowe i zwolnienie z ZUS. "Wsparcia" nie starczyło na pokrycie chociażby miesięcznych kosztów.
Co skłoniło cię do decyzji o otwarciu restauracji pomimo obowiązujących obostrzeń?
Sytuacja finansowa - o której wspomniałem wcześniej oraz pewność tego, że działam zgodnie z prawem. Wyszedłem wprawdzie sam wśród okolicznych przedsiębiorców na to pole bitwy z nieprawnym rozporządzeniem, ale jestem pewien swoich racji. A przede wszystkim jestem pewien swoich praw.
Dostałeś mandat za otwarcie restauracji w wysokości 30 tys. zł. Co zrobisz?
Będziemy odwoływać się do wyższych instancji, czyli do sanepidu w Poznaniu. Pewnie tam odpowiedź będzie taka jak w ostrowie, czyli dla nas negatywna. Sprawę skierujemy do sądu. 21 do 0 - tak wyglądają sprawy przedsiębiorcy kontra sanepid. Także nie ma możliwości innej, jak tylko wygrana sprawa. Od strony prawnej pomaga mi Kancelaria Radcy Prawnego Mateusza Biadały z Pleszewa.
Szanowni Internauci. Komentujcie, dyskutujcie, przedstawiajcie swoje argumenty, wymieniajcie poglądy - po to jest nasze forum i możliwość dodawania komentarzy. Prosimy jednak o merytoryczną dyskusję, o rezygnację z wzajemnego obrażania, pomawiania itp. Szanujmy się również w sieci.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.