Na dzień przed dniem św. Marcina oblekane są pleszewskie piekarnie. Każdy bowiem chce kupić rogale świętomarcińskie. Wypiekane są one bowiem od ponad 100 lat w Poznaniu. Ten smakołyk zrobiony z ciasta półfrancuskiego i przełożony masą makową króluje m.in. na pleszewskich stołach. Historia pieczenia rogali zrodziła się w 1891 roku, gdy proboszcz parafii św. Marcina w Poznaniu, Jan Lewicki, zaapelował do wiernych, aby wzorem patrona zrobili coś dla biednych. W przekazach kościelnych św. Marcin znany był ze swojej dobroci i pomocy potrzebujący. Jak głosi legenda pewnego dnia, odwiedzając wiernych na swoim białym koniu, zgubił podkowę, którą podniósł miejscowy cukiernik i wzorując się jej kształtem uformował ciasto z migdałami. Gdy rogale były upieczone – pamiętając o intencjach świętego – rozdał je potrzebującym. (abi)
Powiat. Rogale świętomarcińskie
Opublikowano:
Autor: Anetta Przespolewska
Przeczytaj również:
Wiadomości
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE