reklama

XIX Krajowe Dni Ziemniaka

Opublikowano:
Autor:

XIX Krajowe Dni Ziemniaka - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości

Pod znakiem pyry upłynął miniony weekend w Marszewie. Na terenie Centrum Edukacyjno-Wystawowego obyły się bowiem XIX Krajowe Dni Ziemniaka. Główny temat 19. edycji imprezy to „Ziemniak jadalny - integrowana technologia, jakość, spożycie”. Przeprowadzono liczne seminaria na temat hodowli ziemniaka. Mówiono m.in., jak go nawadniać i przechowywać. Podczas wystawy, która była ważną częścią imprezy, przedstawiono szeroką gamę maszyn i środków do produkcji ziemniaków. Plantatorzy kartofli mogli również zaczerpnąć informacji na temat kwalifikowanych sadzeniaków.

W ramach Krajowych Dni Ziemniaka odbył się „Festiwal Smaków – Potrawy z Ziemniaka”, na którym przeprowadzono m.in. degustację potraw oraz konkurs na najlepsze danie z pyrek.

Organizatorami tego przedsięwzięcia byli: Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu oraz Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin – Państwowy Instytut Badawczy w Radzikowie, a także Stowarzyszenie „Wspólnie dla Przyszłości”.

(mp)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE