Prowadzenie lokalu gastronomicznego wymaga zastosowania najwyższych standardów.
To od nich zależy bezpieczeństwo gości oraz smak i jakość potraw. Kluczowe znaczenie ma odpowiednie wyposażenie kuchni, które zapewni możliwość utrzymywania świeżości produktów oraz higieny.
Wśród wielu materiałów, które wykorzystuje się w produkcji sprzętu dla gastronomii istnieje jeden, który cieszy się szczególnie dużą popularnością. Mowa o stali nierdzewnej. Sprawdźmy czym jest, czym się charakteryzuje a także w jaki sposób wykorzystywana jest w branży gastronomicznej.
Czym jest stal nierdzewna?
Stal nierdzewna to materiał, który ma stosunkowo niedługą historię.Początkowo wykorzystywany w budownictwie obecnie coraz częściej pojawia się w medycynie oraz gastronomii, czyli tam, gdzie zachowanie higieny ma ogromne znacznie. Stal nierdzewna powstaje przez połączenie z odpowiednimi dodatkami takimi jak żelazo, chrom czy nikiel. Dzięki temu materiał ten odporny jest na działanie szkodliwych substancji chemicznych takich jak np. kwasy.
Jakie ma właściwości?
Stal nierdzewna charakteryzuje się wieloma właściwościami, które są pożądane w gastronomii. Przede wszystkim jest to materiał niezwykle odporny - nie szkodzą mu wysokie temperatury, nie rdzewieje, możemy czyścić go za pomocą silnych środków czyszczących. Dzięki temu łatwo utrzymać higienę w kuchni. To jednak nie wszystko. Stal gastronomiczna nie oddaje szkodliwych związków np. podczas gotowania, dzięki czemu przyrządzanie potraw jest bezpieczne.
W jaki sposób wykorzystuje się ją w gastronomii?
Stal nierdzewna jest wykorzystywana w gastronomii na wiele sposobów. Z metalu tego tworzone są garnki i kotły służące do gotowania potraw. Tworzy się również różnego rodzaju pojemniki i tace, które mają służyć zarówno przechowywaniu, jak i wydawaniu żywności. Bardzo często stal nierdzewną wykorzystuje się również do produkcji mebli gastronomicznych. Stoły, regały, szafy, wózki - to tylko niektóre z mebli, które wykonuje się z tego metalu. Meble ze stali nierdzewnej są bowiem lekkie, solidne i łatwe w utrzymaniu czystości.