18 i 19 czerwca Marszewskie Dnia Pola czekają na zwiedzających. W pierwszym dniu w godzinach od 12.00 do 17.00 doradzać mają fachowcy, a w niedzielę od 9.00 do 16.00.
Na terenach poletek demonstracyjnych odbędą się szkolenia i oglądanie roślin uprawnych. Z kolei w niedzielę rolnicy również będą mogli skorzystać z fachowych rozmów z doradcami. Dodatkowo zaplanowano letnie targi rolno-ogrodnicze, pokaz pracy maszyn oraz pokazy i konkursy, które przygotują strażacy. Nie zabraknie też wystawy koni hodowlanych.
Z kolei 19 czerwca zostanie przeprowadzony konkurs Nasze Kulinarne Dziedzictwo „Zasmakuj w kulinarnej tradycji Południowej Wielkopolski”.
Organizatorem jest Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Poznaniu - Zespół Doradczy w powiecie pleszewskim. Grupy, które biorą udział w konkursie, już o godz. 10.30 mają czekać na ocenę zgłoszonej potrawy przez komisję konkursową. Pod uwagę będą brane takie walory jak: smak, wygląd i jakość. Dla wszystkich zespołów przewidziane są nagrody. Po ocenie komisji, około godz. 12.00, potrawy będą mogli smakować wszyscy uczestnicy Dni Pola.
Czytaj także: