reklama

Wszystko o chlebie

Opublikowano:
Autor:

Wszystko o chlebie - Zdjęcie główne
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kultura

Muzeum Piekarnictwa w Pleszewie rozpoczyna nowy cykl spotkań na temat zdrowej żywności pod wspólnym hasłem „Wiem, co jem”. Tematem pierwszego spotkania będzie chleb. Wszystko na temat pieczywa zainteresowane osoby dowiedzą się w najbliższy piątek, 29 listopada o godz. 17.00 (wstęp wolny). – To będzie cały wachlarz informacji od mąki po chleb, a wszystko połączone zostanie z warsztatami i degustacją – zachęca Tomasz Vogt, współwłaściciel muzeum. Będzie mowa m.in. o technikach wykonywania zakwasu, rodzajach mąk, zaplanowano także pokaz wyrobu chleba w piecu piersiowym.

Do udziału w spotkaniu zaproszono dr inż. Aleksandrę Swulińską-Kotulską z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu, eksperta produktów lokalnych, regionalnych i tradycyjnych, autorkę licznych książek z zakresu żywności i żywienia. Gość powie zapewne o tym, jaki chleb jest dla nas najzdrowszy, a który powinniśmy jeść jedynie okazjonalnie. - Planujemy przeprowadzić w sumie cztery spotkania na temat żywności w formie wykładów z warsztatami. Chodzi nam o pokazanie naszym mieszkańcom, jak mogą się zdrowo, a przy tym niedrogo, odżywiać; trzeba jednak zdobyć podstawowe informacje, które zachęcą nas do tego – mówi Przemysław Marciniak, kierownik Wydziału Promocji i Komunikacji Społecznej w Urzędzie Miasta i Gminy Pleszew, które jest partnerem cyklu. Kolejne spotkania, które planuje się przeprowadzić już w następnym roku, będą dotyczyły innego rodzaju żywności, np. mięsa. Patronat nad wykładami objęło „Życie Pleszewa”.

(nap)

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Najnowsze i najciekawsze wiadomości z Pleszewa, gminy i powiatu pleszewskiego w jednym miejscu. Codziennie ciekawe treści specjalnie dla Ciebie! Zobacz co się dzieje Dziś w Pleszewie. Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ