Żółtaczka typu A rzuciła blady strach na klientów i właścicieli lokali gastronomicznych w naszym powiecie. W Krotoszynie zachorowały juz cztery osoby. kolejne kilkanaście padło ofiarą "choroby brudnych rąk" w Ostrowie Wlkp.
Żółtaczka typu A zwana jest potocznie "chorobą brudnych rąk", ponieważ to właśnie nieprzestrzeganie elementarnych zasad higieny prowadzi do rozprzestrzeniania się wirusa.
Zarazić można się przez pokarm, który jest zakażony w wyniku niemycia rąk. Te wirusy, jeszcze tydzień, dwa tygodnie przez wystąpieniem objawów znajdują się w kale. Osoba zakaża poprzez kał, na przykład nie myjąc rąk, kolejne osoby i kolejne partie żywności.
Często jadacie poza domem? Czy epidemia żółtaczki was skutecznie zniechęciła do stołowania sie na mieście? Zapraszamy do udziału w naszej ankiecie. Prosimy o komentarze. Najlepsze opublikujemy jak zwykle na drugiej stronie wtorkowego wydania papierowego "ŻYCIA PLESZEWA".