Wystarczy go zasadzić raz na 50 lat, wytrzyma nawet 50-stopniowe mrozy, wykorzystywany jest w: ciepłownictwie, przemyśle farmaceutycznym i gorzelniczym, ma mnóstwo wartości odżywczych – mowa o topinamburze, roślinie młodości. W Polsce jest uprawniany tylko w dwóch miejscach, m.in. w Józefowie. Właśnie tam dotarła ekipa „Dzień Dobry TVN”, by nakręcić program o tym niespotykanym u nas warzywie. Topinambur w Józefowie jest już od dawna. Jego uprawą od 27 lat w swoim gospodarstwie ekologicznym zajmuje się rodzina Mikołajczyków. – Został on sprowadzony z Ameryki Północnej. Pierwszą bulwę zasadził mój ojciec. Chodziło mu głównie o to, żeby ta roślina stanowiła schronienie dla bażantów, dopiero ja przekształciłem to na inne cele. Rodzice zajmują się hodowlą tego warzywa, a ja jestem od jego reklamy i dystrybucji – opowiada Kasjan Mikołajczyk. – Co roku plantacja się rozrasta – dodaje Urszula Mikołajczyk, mama Kasjana. Wyjaśnia, że obecnie mają kilkanaście hektarów tego warzywa. Topinambur w Polsce jest uprawiany tylko w dwóch miejscach. – U nas jest jego największa plantacja – zaznacza gospodyni. Nie oznacza to, że w naszym kraju nie ma pojedynczych sztuk tej rośliny. Rośnie ona w niektórych przydomowych ogródkach i jest traktowana jako kwiat ozdobny. Ludzie często nie wiedzą, co tak naprawdę posiadają. Więcej na temat topinamburu w jutrzejszym nr "Życia Pleszewa". (mp)
Józefów. Warzywo młodości
Opublikowano:
Autor: Marianna Pera
Przeczytaj również:
Wiadomości
Polecane artykuły:
wróć na stronę główną
ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.
e-mail
hasło
Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE