Nadziewane kurczaki wykonane przez KGW w Karminku wygrały trzecią edycję konkursu „Nasze Dziedzictwo Kulinarne. Smaki Południowej Wielkopolski”. Jury orzekło, że potrawa nie tylko wybornie smakowała, ale również pięknie się prezentowała. W „Kulinariach” wzięło udział 26 kół gospodyń wiejskich z powiatów: pleszewskiego, jarocińskego, krotoszyńskiego, ostrzeszowskiego, ostrowskiego, kępińskiego i kaliskiego. Ze zdrową żywnością wystawiły się również kluby 4H z Dobrzycy i Żegocina, zaś zrazy w sosie pieczarkowym przygotowało Stowarzyszenie Forum Kobiet Powiatu Pleszewskiego. Zanim publiczność mogła spróbować wszystkich specjałów, najpierw degustowało je jury. Oceniali m.in. schab wędzony ze śliwkami i żurawiną, pierogi z kapustą i pieczarkami, roladki wieprzowe z kapustą kiszoną i grzybami, gulasz z kaszą i kapustą, zrazy w sosie pieczarkowym oraz nadziewaną kaczkę. Były także smaczne zupy: ogórkowa, gulaszowa, jarzynowa oraz kapuśniak i czernina. Nie zabrakło również słodkich wypieków. Jury najbardziej przypadły do gustu mięsiwa: kurczaki nadziewane, rolada szpinakowo-serowa oraz schab wędzony. Po skosztowaniu wszystkich potraw przez jury, do namiotu weszła gromadząca się już od dłuższego czasu publiczność. Po kilkunastu minutach na stołach pozostały już tylko puste talerze i półmiski.
(nap)
więcej zdjęć w galerii