reklama
reklama

Uczniowie pleszewskiej szkoły wśród najlepszych kucharzy w kraju [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Wiadomości Uczniowie Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie znaleźli się w 10 najlepszych podczas Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego w Poznaniu. Jakie dania przygotowali?
reklama

Ogólnopolski Turniej Kucharski jest turniejem trzystopniowym, który odbywa się na etapie szkolnym, okręgowym (wojewódzkim) i ogólnopolskim. 

Adresatem zmagań są uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz, którzy wyróżniają się umiejętnościami sporządzania potraw i napojów z wykorzystaniem nowoczesnych metod i technik oraz posiadają wiedzą z zakresu technologii gastronomicznej. 

Udział w zmaganiach rozwija pasje i zainteresowania związane ze sztuką kulinarną. Służy rozwijaniu współzawodnictwa wśród młodzieży oraz nawiązywaniu współpracy i wymianie doświadczeń pomiędzy uczniami, szkołami i zakładami pracy.

Ogólnopolski Turniej Kucharski. Kto nas reprezentował? 

W centralnym etapie VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego w Poznaniu powiat pleszewski reprezentowali: Jakub Narosz oraz Dominik Jezierski z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie. To ogromny sukces i wyróżnienie. 

Przygotowałem nowoczesną rybę po polsku z kawiorem z białka oraz sezonowanym żółtkiem i ziemniakami puree zapiekanymi w piecu. Startowałem 1 raz w takim konkursie nie miałem okazji startować w innych z powodu pandemii.  To są naprawdę wielkie przeżycia i myślę, że to nie był ostani mój konkurs. To z pewnością nie był stracony czas i naprawdę polecam każdemu udział w takich konkursach, można się wiele nauczyć jak i popracować nad swoimi błędami - mówi nam Jakub Narosz. 

Dominik Jezierski przygotował purre z batatów, szparagi gotowane  oraz łososia pieczonego z piekarnika z posypką z mięty i orzechów nerkowca.

Jakub i Dominik zgodnie podkreślają, że sukcesu nie udałoby się osiągnąć gdyby nie pomoc i zaangażowanie wielu osób  m.in. nauczycielki Sabiny Guz, która przygotowała ich do konkursu i wychowawczyni Magdaleny Liskowskiej.

- Udział w tym konkursie dał mi, możliwość poznania nowych ciekawych przepisów. Zawarcie nowych znajomości, poznanie jurorów od których dostałem dużo ciepłych słów i cennych rad, wskazówek - mówi nam Dominik Jezierski.

I dodaje.

Do mojego sukcesu, przyczyniły się również wychowawczyni pani Magdalena Liskowska, nauczycielka od nauki praktycznej pani Sabina Guz, oraz szefowa pani Elżbieta Majdecka, i szefowa kuchni pani Barbara Rogacka wraz z załogą  restauracji Peryferia Nowa Wieś , oraz rodzice którzy mnie wspierają. Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję - podkreśla Dominik Jezierski. 

Ogólnopolski Turniej Kucharski. Dwa etapy

Młodzi pleszewianie zanim pochwalili się swoi talentem kulinarnym musieli przystąpić do części teoretycznej. I trzeba przyznać, że w obu przypadkach poradzili sobie znakomicie!

- Dominik ostatecznie zajął 8 miejsce! Rośnie nam #TheBestChef. Dominik jest w pierwszej klasie i dopiero rozpoczął przygodę z gastronomią. Jakub z kolei zajął 9 lokatę i tym samym zwolniony jest z tegorocznego egzaminu zawodowego w części pisemnej. Dla obu wspaniałych kucharzy duże brawa i gratulacje - informują przedstawiciele Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie. 

Dumy z osiągnięć swoich uczniów nie kryje też Iwona Kałużna, dyrektor ZSUG w Pleszewie.

- Jestem niezmiernie dumna brawa dla uczniów z ZSUG – komentuje dyrektor szkoły. 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama