Ogólnopolski Turniej Kucharski jest turniejem trzystopniowym, który odbywa się na etapie szkolnym, okręgowym (wojewódzkim) i ogólnopolskim.
Adresatem zmagań są uczniowie kształcący się w zawodzie kucharz, którzy wyróżniają się umiejętnościami sporządzania potraw i napojów z wykorzystaniem nowoczesnych metod i technik oraz posiadają wiedzą z zakresu technologii gastronomicznej.
Udział w zmaganiach rozwija pasje i zainteresowania związane ze sztuką kulinarną. Służy rozwijaniu współzawodnictwa wśród młodzieży oraz nawiązywaniu współpracy i wymianie doświadczeń pomiędzy uczniami, szkołami i zakładami pracy.
Ogólnopolski Turniej Kucharski. Kto nas reprezentował?
W centralnym etapie VI Ogólnopolskiego Turnieju Kucharskiego w Poznaniu powiat pleszewski reprezentowali: Jakub Narosz oraz Dominik Jezierski z Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie. To ogromny sukces i wyróżnienie.
Przygotowałem nowoczesną rybę po polsku z kawiorem z białka oraz sezonowanym żółtkiem i ziemniakami puree zapiekanymi w piecu. Startowałem 1 raz w takim konkursie nie miałem okazji startować w innych z powodu pandemii. To są naprawdę wielkie przeżycia i myślę, że to nie był ostani mój konkurs. To z pewnością nie był stracony czas i naprawdę polecam każdemu udział w takich konkursach, można się wiele nauczyć jak i popracować nad swoimi błędami - mówi nam Jakub Narosz.
Dominik Jezierski przygotował purre z batatów, szparagi gotowane oraz łososia pieczonego z piekarnika z posypką z mięty i orzechów nerkowca.
Jakub i Dominik zgodnie podkreślają, że sukcesu nie udałoby się osiągnąć gdyby nie pomoc i zaangażowanie wielu osób m.in. nauczycielki Sabiny Guz, która przygotowała ich do konkursu i wychowawczyni Magdaleny Liskowskiej.
- Udział w tym konkursie dał mi, możliwość poznania nowych ciekawych przepisów. Zawarcie nowych znajomości, poznanie jurorów od których dostałem dużo ciepłych słów i cennych rad, wskazówek - mówi nam Dominik Jezierski.
I dodaje.
Do mojego sukcesu, przyczyniły się również wychowawczyni pani Magdalena Liskowska, nauczycielka od nauki praktycznej pani Sabina Guz, oraz szefowa pani Elżbieta Majdecka, i szefowa kuchni pani Barbara Rogacka wraz z załogą restauracji Peryferia Nowa Wieś , oraz rodzice którzy mnie wspierają. Wszystkim bardzo serdecznie dziękuję - podkreśla Dominik Jezierski.
Ogólnopolski Turniej Kucharski. Dwa etapy
Młodzi pleszewianie zanim pochwalili się swoi talentem kulinarnym musieli przystąpić do części teoretycznej. I trzeba przyznać, że w obu przypadkach poradzili sobie znakomicie!
- Dominik ostatecznie zajął 8 miejsce! Rośnie nam #TheBestChef. Dominik jest w pierwszej klasie i dopiero rozpoczął przygodę z gastronomią. Jakub z kolei zajął 9 lokatę i tym samym zwolniony jest z tegorocznego egzaminu zawodowego w części pisemnej. Dla obu wspaniałych kucharzy duże brawa i gratulacje - informują przedstawiciele Zespołu Szkół Usługowo-Gospodarczych w Pleszewie.
Dumy z osiągnięć swoich uczniów nie kryje też Iwona Kałużna, dyrektor ZSUG w Pleszewie.
- Jestem niezmiernie dumna brawa dla uczniów z ZSUG – komentuje dyrektor szkoły.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.