Pryszczyca (FMD) to groźny wirus atakujący bydło, świnie, owce, kozy i dzikie parzystokopytne. Powoduje powstawanie pęcherzy w jamie ustnej, na nogach i wymionach, co prowadzi do gorączki, kulawizn, braku apetytu i spadku mleczności. Ze względu na wysoką zaraźliwość i konieczność uboju chorych stad, pryszczyca stanowi poważne zagrożenie ekonomiczne dla rolnictwa.
Pryszczyca - zagrożenie dla Polski
W związku z wykryciem ognisk pryszczycy w krajach sąsiadujących - Polska stoi w obliczu poważnego zagrożenia rozprzestrzenienia się tej choroby na swoim terytorium. W odpowiedzi na to zagrożenie rząd uruchomił sztab kryzysowy, który ma na celu koordynację działań prewencyjnych oraz monitorowanie sytuacji na granicach.
Jak rozprzestrzenia się choroba?
Pryszczyca przenosi się głównie poprzez:
- bezpośredni kontakt z zakażonymi zwierzętami,
- skażone produkty zwierzęce (np. mięso, mleko),
- nasienie i zarodki,
- skórę i wełnę,
- ściółkę, paszę i wodę,
- sprzęt rolniczy, pojazdy, wyposażenie budynków inwentarskich i narzędzia do obsługi zwierząt,
- odzież i buty, na rękach osób obsługujących pastwiska, odpadki kuchenne.
Jak powinieneś chronić swoje stado?
- Legalne źródło pochodzenia zwierząt: Zwierzęta wprowadzane do stada muszą pochodzić z wiadomego źródła, być oznakowane oraz zaopatrzone w świadectwo zdrowia potwierdzające ich pochodzenie i status zdrowotny.
- Izolacja nowych zwierząt: Każde nowe zwierzę wprowadzane do gospodarstwa musi przejść okres kwarantanny, zanim trafi do pozostałych zwierząt.
- Kontrola zdrowia zwierząt: Regularne badania weterynaryjne są kluczowe w zapobieganiu chorobie.
- Czyszczenie i dezynfekcja: Konieczne są regularne działania prewencyjne: czyszczenie i dezynfekcja pomieszczeń, sprzętu i narzędzi wykorzystywanych w gospodarstwach.
- Higiena osobista: Personel obsługujący zwierzęta powinien przestrzegać zasad higieny oraz stosować odzież i obuwie dedykowane do obsługi zwierząt.
- Ograniczenie kontaktu: Należy unikać kontaktu ze zwierzętami z innych gospodarstw, nie użyczać sprzętu rolniczego ani wykorzystywanego w gospodarstwach, zwłaszcza w przypadku podejrzenia zakażenia i w okresie wzmożonego zagrożenia. Należy również bezwzględnie przestrzegać zakazu wchodzenia na teren gospodarstwa osób postronnych.
Czy pryszczyca jest groźna dla ludzi?
Człowiek może zarazić się poprzez bezpośredni kontakt z chorym zwierzęciem lub poprzez spożycie surowego, skażonego patogenem mięsa, a także zawierającego wirusy niepasteryzowanego mleka i niepasteryzowanych przetworów mlecznych. Choroba u ludzi zwykle ma łagodny przebieg. Niemniej jednak osoby pracujące w gospodarstwach rolnych powinny zachować ostrożność, przestrzegać zasad higieny oraz unikać kontaktu z chorymi zwierzętami.
Spotkanie informacyjne w Pleszewie
W związku z bardzo groźną sytuacją związaną z pojawiającymi się w Europie ogniskami pryszczycy - Wielkopolska Izba Rolnicza wspólnie z Wojewódzkim i Powiatowym Lekarzem Weterynarii organizują spotkanie dla rolników z powiatu pleszewskiego. Odbędzie się ono we wtorek - 29 kwietnia w Zajezdni Kultury w Pleszewie. Start o 10.00.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.