reklama

Uczennica z Pleszewa wygrywa Ogólnopolski Turniej Kucharski. Zachwyciła samego Karola Okrasę

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Uczennica z Pleszewa wygrywa Ogólnopolski Turniej Kucharski. Zachwyciła samego Karola Okrasę - Zdjęcie główne
Zobacz
galerię
9
zdjęć

reklama
Udostępnij na:
Facebook
WiadomościKatarzyna Juszczak, uczennica z Pleszewa, zdobyła tytuł najlepszego kucharza w Polsce podczas Ogólnopolskiego Turnieju na Najlepszego Ucznia w Zawodzie Kucharz. Ale to nie wszystko. W tym samym konkursie wyróżnienie zdobyła również Nadia Juskowiak. Ich kulinarne arcydzieła zachwyciły jurorów, w tym samego Karola Okrasę.
reklama

Poznań stał się w dniach 18-19 marca 2025 roku areną kulinarnej rywalizacji młodych talentów z całej Polski. Wielkopolska Izba Rzemieślnicza w Poznaniu oraz Zespół Szkół Przemysłu Spożywczego im. J.J. Śniadeckich w Poznaniu zorganizowały IX Ogólnopolski Turniej Kucharski. Wydarzenie zgromadziło 20 uczestników. 

Tegoroczna edycja postawiła przed młodymi kucharzami nie lada wyzwanie. Tematem przewodnim były „Podroby drobiowe i drób w towarzystwie kaszy”. Uczestnicy musieli wykazać się kreatywnością i umiejętnościami, aby stworzyć wykwintne dania z tych nieoczywistych składników.

Turniej to nie tylko konkurs, ale przede wszystkim platforma do rozwoju zawodowego i prezentacji pasji kulinarnych. Młodzi adepci sztuki kulinarnej mieli okazję doskonalić swoje umiejętności i zdobyć cenne doświadczenie.

reklama

W skład jury weszli znani restauratorzy: Wojciech Wojtkowiak (przewodniczący), Dawid Łagowski, Grzegorz Gajda, Krystian Dreszler, Karolina Mikołajczyk-Nieckarz, Romana Drobniak, Andrzej Gołąbek oraz gość specjalny - Karol Okrasa.

Uczennica pleszewskiej szkoły najlepszym kucharzem

W siedzibie Wielkopolskiej Izby Rzemieślniczej w Poznaniu - 19 marca - odbyła się uroczysta gala, podczas której ogłoszono wyniki i wręczono nagrody laureatom. Zwyciężczynią tegorocznej edycji została Katarzyna Juszczak, uczennica Zespołu Szkół Usługowo - Gospodarczych w Pleszewie.

reklama

Kasia na co dzień zdobywa doświadczenie w restauracji Peryferia Gizałki, która okazuje się być prawdziwą kuźnią talentów. Do konkursu przygotowywała się pod okiem Sabiny Guz (teoria) oraz Marcina Wygralaka z restauracji Frascati (praktyka). Podczas konkursu przygotowała: balotynkę z perliczki na sosie z kości drobiowych w asyście chrupiącego aranchini z kaszy pęczak z nutą trufli. 

Sukces odniosła również Nadia Juskowiak, druga uczennica również uczennica Zespołu Szkół Usługowo - Gospodarczych w Pleszewie, która otrzymała specjalne wyróżnienie „Kreatywność Smaku”. Nadia odbywa praktyki w Usługach Gastronomicznych Catering - pod okiem Jarosława Krupnika.

reklama

 

reklama
WRÓĆ DO ARTYKUŁU
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo