reklama

Woda w gminie Gołuchów pod lupą sanepidu – zalecenia dla mieszkańców

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor: | Zdjęcie: Redakcja

Woda w gminie Gołuchów pod lupą sanepidu – zalecenia dla mieszkańców - Zdjęcie główne

Sanepid w Pleszewie poinformował o wynikach kontroli jakości wody z wodociągu Kucharki | foto Redakcja

reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

WiadomościSanepid w Pleszewie poinformował o wynikach kontroli jakości wody z wodociągu Kucharki. Woda nadaje się do spożycia, ale tylko po przegotowaniu, ponieważ stwierdzono przekroczenie norm mikrobiologicznych [AKTUALIZACJA]
reklama

Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pleszewie wydał 30 maja 2025 r. komunikat dotyczący jakości wody pochodzącej z wodociągu Kucharki, który zaopatruje miejscowości: 

  • Kucharki
  • Karsy
  • Krzywosądów
  • Szkudła
  • Czerminek
  • posesje nr 26 i 27 w Borucinie
Na podstawie przeprowadzonych badań stwierdzono, że jakość wody odbiega od obowiązujących norm bakteriologicznych w zakresie ogólnej liczby mikroorganizmów w temperaturze 22°C po 72 godzinach – informowano w komunikacie.

reklama

Sanepid zaznaczył, że woda nie stanowi zagrożenia dla zdrowia konsumentów. Przekazano, że trwa proces dezynfekcji, co może wpływać na pogorszenie jej smaku i zapachu z powodu zwiększonej zawartości chloru. Zalecono kilkuminutowe gotowanie wody przed spożyciem, aby zniwelować ten efekt [patrz aktualizacja niżej].

Komunikat w tej sprawie wydała również gmina Gołuchów.

[AKTUALIZACJA]

reklama

W sobotę, 31 maja, sanepid wydał kolejny komunikat dotyczący wodociągu Kucharki. Poinformowano, że woda nadaje się do spożycia tylko po przegotowaniu.

Wykryto w niej również pojedyczne bakterie z grupy coli

Na podstawie przeprowadzonych badań kontrolnych, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Pleszewie  informuje, iż jakość wody z wodociągu Kucharki, odbiega od wymagań obowiązującego Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w sprawie jakości wody przeznaczonej do spożycia przez ludzi (Dz. U. z 2017 r., poz. 2294), z uwagi na ponadnormatywną zawartość ogólnej liczby mikroorganizmów w 22°C po 72 h oraz obecność pojedynczych bakterii z gr. coli - poinformował sanepid. 

reklama

Wodę można spożywać więc dopiero po przegotowaniu. Należy przestrzegać poniższych zaleceń:

  • Wodę należy gotować przez minimum 2 minuty, a następnie bez gwałtownego schładzania pozostawić do ostudzenia. 
  • Przegotowania wymaga też woda do: przygotowania posiłków, mycia spożywanych na surowo owoców i warzyw, mycia zębów, mycia naczyń, kąpieli noworodków i niemowląt.
  • Woda bez przegotowania może być stosowana do codziennego mycia, prania odzieży, prac porządkowych (np. mycia podłóg) i spłukiwania toalet.
Z uwagi na prowadzoną dezynfekcję może nastąpić pogorszenie smaku i zapachu wody ze względu na zwiększoną  zawartość chloru w wodzie - dodaje sanepid.

reklama

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama
logo