Przy pięknie przystrojonych stołach w sali w Rokutowie, obok pań i panów z KGW oraz kółek rolniczych, zasiedli przedstawiciele firm i instytucji zaprzyjaźnionych oraz wspierających działania organizacji wiejskich. Przybyłych przywitała Bożena Grabowska - szefowa Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Pleszewie, który zaprosił na „Regionalne Jadło”.
- Jak wiadomo, polska kuchnia słynie z potraw, które zachwycają swoją prostotą oraz jakością produktów. Możemy się nimi pochwalić na arenie europejskiej, jak i na naszej pleszewskiej ziemi - mówiła Grabowska.
Pyszne i tradycyjne dania podczas „Regionalnego Jadła” w Rokutowie
W tym roku na stoły serwowano dania przygotowywane przez koła gospodyń wiejskich z Rokutowa i Taczanowa Drugiego. Była zupa ze świeżo zebranych grzybów, karkówka duszona, kluski, zwijana rolada, kapusta modra i kiszona czy kompot z dyni. Nie zabrakło też deseru, czyli pysznych ciast. Gospodynie korzystały z przekazywanych z pokolenia na pokolenie przepisów swoich babć i mam, dlatego - zgodnie z założeniem - było "po domowemu". Nad pracami w kuchni czuwała Aleksandra Sokołowska.Głównymi sponsorami „Regionalnego Jadła” byli: Starostwo Powiatowe, Bank Spółdzielczy, Urząd Miasta i Gminy Pleszew oraz Zajezdni Kultury.
Warto dodać, że w nadchodzących miesiącach organizacje spotkają się w ramach kolejnych wydarzeń - „Jesiennej Spiżarni” czy wigilii. Poza tym koło gospodyń wiejskich z Rokutowa będzie świętowało w listopadzie jubileusz - 60-lecie istnienia.
Zobacz wideo z wydarzenia
Czytaj także: W Bronowie zorganizowano śniadanie wielkanocne KGW i kółek rolniczych [ZDJĘCIA, WIDEO]
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.