reklama

Dieta na odporność – co jeść gdy nasz organizm jest osłabiony?

Materiał promocyjny

Opublikowano:
Autor:

Dieta na odporność – co jeść gdy nasz organizm jest osłabiony? - Zdjęcie główne

Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Artykuł partneraOsłabienie odporności ma różne przyczyny. Często pojawia się po przebytej chorobie, a także z powodu stresu, niezdrowego stylu życia oraz przez nieodpowiednią dietę. W tym artykule poruszamy kwestię tego, jak ważna dla odporności organizmu jest żywność bogata w składniki odżywcze. Sprawdź zatem, co jeść, żeby wzmocnić swój układ immunologiczny i zastosuj się do poniższych porad. Twoja podatność na infekcje będzie mniejsza!

Wzmocnij swój organizm w naturalny sposób!

Chcesz być bardziej odporny lub odporna na sezonowe infekcje i cieszyć się lepszym zdrowiem i samopoczuciem? Wzmocnij swoją odporność w naturalny sposób, przygotowując swoje posiłki z tego, co daje nam natura. To najlepszy i najprzyjemniejszy sposób na wsparcie układu immunologicznego. Oprócz tego, że dary natury są najcenniejszym źródłem witamin i minerałów, to w dodatku ich spożywanie wiąże się z pozytywnymi wrażeniami smakowymi. Naturalne owoce, warzywa, orzechy i nasiona to podstawa diety na odporność!

Jakie witaminy wspierają odporność organizmu?

O tym, że witamina C ma bardzo duży wpływ na odporność, wie chyba każdy. Witamina ta jest bardzo silnym antyoksydantem i pomaga wzmocnić działanie układu immunologicznego, zmniejsza ryzyko infekcji i może skrócić czas trwania przeziębienia. Bogate źródła witaminy C to cytrusy, czarne porzeczki, kiwi, jagody, borówki, maliny i owoce dzikiej róży. Doskonałym źródłem witaminy C oraz wielu cennych składników są zarówno świeże owoce, jak i pyszne, zdrowe soki i syropy z godnych zaufania źródeł. W witaminę C obfitują także brokuły, papryka i kiszonki. 

Pamiętaj też o tym, że naszą odporność osłabia niedobór witaminy D. Żywność bogata w witaminę D to przede wszystkim tłuste ryby morskie, takie jak śledź, łosoś i sardynka. Zadbaj też o to, by jeść produkty obfitujące w witaminy z grupy B. Ich źródłem są: wątróbka, fasola i groch, a także jajka, nabiał, banany, i szpinak. Na odporność korzystnie wpływa ponadto witamina A, którą dostarczają nam: marchew, czerwona i pomarańczowa papryka, dynia, szpinak i tran. Picie tranu pozwala też uzupełnić niedobory witaminy A. 

Witaminy to nie wszystko

Wspomniane już kiszonki dostarczają organizmowi nie tylko dużych ilości witaminy C, ale także kwasu mlekowego, który stwarza doskonałe warunki dla rozwoju korzystnych dla naszego zdrowia bakterii jelitowych. Choroba i stosowanie antybiotyków zaburzają mikroflorę bakteryjną i ograniczają wchłanianie witamin z grupy B oraz potasu, magnezu i sodu, a więc tych składników może nam brakować po infekcji. Aby dostarczyć ich swojemu organizmowi, jedz banany, orzechy, awokado, natkę pietruszki i pij kakao. 

Na system immunologiczny bardzo korzystnie wpływają ponadto wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6. Doskonałym ich źródłem są zdrowe oleje roślinne, będące także źródłem witamin A, D i E.

Dbanie o własną odporność jest bardzo ważne nie tylko w sezonie jesienno-zimowym, ale przez cały rok. Pilnuj więc swojej diety na co dzień, a nie tylko wtedy, gdy wzrasta ilość osób, które chorują na sezonowe infekcje!

 

Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ

Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM

e-mail
hasło

Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

Najnowsze i najciekawsze wiadomości z Pleszewa, gminy i powiatu pleszewskiego w jednym miejscu. Codziennie ciekawe treści specjalnie dla Ciebie! Zobacz co się dzieje Dziś w Pleszewie. Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ