Czym jest dieta ketogeniczna?
Coraz większa część społeczeństwa zauważa znaczącą zależność między kondycją swojego organizmu i zdrowiem, a prowadzoną dietą i ogólnym stylem życia. Dieta ketogeniczna, bardzo często zamiennie nazywana dietą keto, jest modelem żywienia, który najlepiej określają dwie cechy: niskowęglowodanowa oraz wysokotłuszczowa. Zasady diety keto określają, że tłuszcze powinny być obecne w codziennym menu aż w 70 do nawet 80% przy jednoczesnej zawartości 15 - 25% białka oraz 5% węglowodanów. Taki sposób odżywienia sprawia, że ustrój do produkowania energii będzie wykorzystywał tłuszcz, a nie glukozę, co nazywane jest stanem ketozy.
Czym jest ketoza?
Ketoza to stan, w którym dochodzi do zmiany użytkowanego do produkcji energii przez organizm paliwa. Ustrój człowieka w stanie ketozy rozpoczyna czerpanie energii z rozkładu tłuszczu zamiast glukozy, czego efektem jest szybkie spalanie nadmiaru tkanki tłuszczowej. Dodatkowym efektem stosowania tej diety jest regulowanie poziomu cukru we krwi, ze względu na hamowanie nagłych wyrzutów insuliny, co przekłada się na pomoc w utrzymaniu dobrego samopoczucia i sił witalnych przez cały dzień. Warto pamiętać, że do menu na diecie keto powinno opierać się przede wszystkim na komponowaniu posiłków z wysokiej jakości, nieprzetworzonych produktów spożywczych. W tym celu warto sprawdzać produkty w promocji na Gazetkowo.pl, gdzie można znaleźć liczne okazje zakupowe na wysokiej jakości, nieprzetworzone oleje czy dobre, wolne od antybiotyków mięsa.
Jakie mięso wybierać na diecie ketogenicznej?
Głównym źródłem białka w diecie ketogenicznej powinno być mięso. Nieprzetworzone mięso, poddawane jedynie właściwej obróbce termicznej. Charakteryzuje się niską zawartością węglowodanów przy dużej objętości białka oraz zdrowych, łatwo przyswajalnych tłuszczy. W diecie keto bardzo ważne jest spożywanie odpowiednich gatunków mięsa, bogatego w tłuszcz, co przekłada się na szybkie wprowadzenie ustroju w stan ketozy, a także poprawę codziennego samopoczucia.
Układając menu na diecie ketogenicznej należy wybierać następujące gatunki mięs:
- wołowinę,
- wieprzowinę,
- tłusty drób i podroby,
- jagnięcinę,
- dziczyznę.
Jaki rodzaj tłuszczu wybierać na diecie keto?
Dieta ketogeniczna opiera się na spożyciu tłuszczu i obniżeniu dawki węglowodanów w diecie. Niemniej jednak, układając swoje codzienne menu należy pamiętać, że najwięcej korzyści dla zdrowia fizycznego i samopoczucia posiadają mięsa oraz inne produkty, które zawierają cenne tłuszcze nienasycone.
Substancje te stanowią doskonałe źródło kwasów Omega-3 oraz Omega-6. Poza mięsem w diecie keto powinny znaleźć się również zdrowe oleje, jak oliwa z oliwek oraz awokado, a także jajka oraz tłuste ryby. Dodatkowe, cenne źródło tłuszczu oraz witamin i minerałów w codziennym menu będą stanowiły orzechy i pestki.