Galina Zapotoczna od kilku tygodni mieszka w Fabianowie. Do Polski przyjechała z okolic Tarnopola z dwójką synów. Uciekła przed wojną.
To bardzo sympatyczna kobieta, ale przede wszystkim świetna kucharka.
Uczestniczkom warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez sołtysa Fabianowa Macieja Przybyłka zdradziła sekret idealnych pierogów.
W miejscowej sali wiejskiej zjawiło się kilkanaście pań uzbrojonych w maty, wałki i stolnice.
- Początkowo wydawało nam się, że będzie blokada językowa i trudno będzie nam się porozumieć, ale kuchnia łączy i po chwili zapanowała fajna, rodzinna atmosfera. Wszystkie panie zaangażowały się w wyrabianie ciasta i lepienie – opowiada nam jedna z uczestniczek.
Uczestniczki warsztatów chwaliła też sama Galina.
– Wszyscy doskonale sobie radzą – mówiła.
Podczas warsztatów przygotowano również barszcz ukraiński. Zarówno pierogi, jak i barszcz można było potem kupić. W sumie zebrano 900 zł.
Warto przypomnieć, że mieszkańcy Fabianowa bardzo angażują się w pomoc na rzecz uchodźców z Ukrainy. We wsi cały czas trwa stała zbiórka darów.
Przepis na pierogi Galiny Zapotocznej:
- 800 g mąki
- 1 jajko
- 0,5 litra zimnej wody
Wyrabiamy ciasto ( przy wyrabianiu Galina polewa ręce odrobiną oleju, żeby ciasto było bardziej elastyczne). Ciasto powinno być rozwałkowane bardzo cienko.
Farsz z ziemniaków:
Ugotowane i tłuczone ziemniaki łączymy z podsmażoną na oleju cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Drugi farsz to połączenie tych samych ugotowanych i ugniecionych ziemniaków z podsmażoną na oleju pokrojoną wcześniej kiszoną kapustą.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.