reklama

Galina z Ukrainy prowadziła warsztaty kulinarne w Fabianowie [ZDJĘCIA]

Opublikowano: Aktualizacja: 
Autor:

Galina z Ukrainy prowadziła warsztaty kulinarne w Fabianowie [ZDJĘCIA] - Zdjęcie główne
reklama
Udostępnij na:
Facebook

Przeczytaj również:

Kobieta i dziecko Jak przygotować idealne pierogi? Wiedzą to mieszkanki Fabianowa, które wzięły udział w warsztatach kulinarnych z Galiną Zapotoczną z Ukrainy.
reklama

Galina Zapotoczna od kilku tygodni mieszka w Fabianowie. Do Polski przyjechała z okolic Tarnopola z dwójką synów. Uciekła przed wojną.

To bardzo sympatyczna kobieta, ale przede wszystkim świetna kucharka. 

Uczestniczkom warsztatów kulinarnych zorganizowanych przez sołtysa Fabianowa Macieja Przybyłka zdradziła sekret idealnych pierogów. 

W miejscowej sali wiejskiej zjawiło się kilkanaście pań uzbrojonych w maty, wałki i stolnice. 

- Początkowo wydawało nam się, że będzie blokada językowa i trudno będzie nam się porozumieć, ale kuchnia łączy i po chwili zapanowała fajna, rodzinna atmosfera. Wszystkie panie zaangażowały się w wyrabianie ciasta i lepienie – opowiada nam jedna z uczestniczek.

reklama

Uczestniczki warsztatów chwaliła też sama Galina.

– Wszyscy doskonale sobie radzą – mówiła. 

Podczas warsztatów przygotowano również barszcz ukraiński. Zarówno pierogi, jak i barszcz można było potem kupić. W sumie zebrano 900 zł. 

Warto przypomnieć, że mieszkańcy Fabianowa bardzo angażują się w pomoc na rzecz uchodźców z Ukrainy. We wsi cały czas trwa stała zbiórka darów. 

 

Przepis na pierogi Galiny Zapotocznej:

  • 800 g mąki
  • 1 jajko
  • 0,5 litra zimnej wody 

Wyrabiamy ciasto ( przy wyrabianiu Galina polewa ręce odrobiną oleju, żeby ciasto było bardziej elastyczne). Ciasto powinno być rozwałkowane bardzo cienko. 

reklama

Farsz z ziemniaków:

Ugotowane i tłuczone ziemniaki łączymy z podsmażoną na oleju cebulą pokrojoną w drobną kostkę. Przyprawiamy do smaku solą i pieprzem. Drugi farsz to połączenie tych samych ugotowanych i ugniecionych ziemniaków z podsmażoną na oleju pokrojoną wcześniej kiszoną kapustą. 

 

 

reklama
reklama
Udostępnij na:
Facebook
wróć na stronę główną

ZALOGUJ SIĘ - Twoje komentarze będą wyróżnione oraz uzyskasz dostęp do materiałów PREMIUM.

e-mail
hasło

Nie masz konta? ZAREJESTRUJ SIĘ Zapomniałeś hasła? ODZYSKAJ JE

reklama
Komentarze (0)

Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.

Wczytywanie komentarzy
reklama
reklama