Pasja do gotowania wygrała
Dominik Jezierski ma smykałkę do gotowania. I już teraz w swojej kuchni szefuje i dużo eksperymentuje.
- Pierś z piekarnika, pierś z patelni w przyprawach, nadziewane udka. Mama degustuje jako pierwsza – mówi nam Dominik.
Ale dobrze czuje się także w cukiernictwie.
– Biszkopt robię z tego przepisu, co mama. Wychodzi mi idealnie równy, a mamie czasami upadnie – śmieje się.
Potwierdza to pani Monika.
– Synowi wychodzi jak pod linijkę. Tylko że on sobie wszystko na spokojnie poszykuje, a ja bardziej chaotycznie robię. Może czasami czegoś zapomnę?
Wybór drogi
Sztuka kulinarna to nie jedyna pasja Dominika. Od najmłodszych lat rodziło się w nim również zamiłowanie do fryzjerstwa.
– W podstawówce uwielbiałem dziewczynom robić warkocze. Teraz czeszę mamę i siostry – mówi Dominik.
Starsza siostra – Weronika – nie musi braciszka długo namawiać, żeby zrobił jej loki na imprezę czy wyprostował włosy. Młodsza – 5 letnia Nadia – siedzi cierpliwie na krzesełku i pozwala Dominikowi tworzyć na swojej głowie przeróżne fryzurki.
– To jest nasza mała księżniczka, musi pięknie wyglądać – mówi z uśmiechem Dominik.
Najmłodszy z rodzeństwa – 3,5 letni Szymek nie jest obiektem fryzjerskich eksperymentów, ale za to może liczyć na fajną zabawę i odpowiedzialną opiekę brata. Okazuje się, że nasz bohater nie długo nie był pewien, jaką drogę wybrać.
– Nie mogłem się zdecydować czy uczyć się za kucharza, czy za fryzjera. Jednak ostatecznie pasja do gotowania wygrała – mówi.
Jest w pierwszej klasie szkoły branżowej w zawodzie kucharz. Praktyki odbywa w restauracji „Peryferia” w Nowej Wsi. Początkowo bał się, jak zostanie przyjęty i czy sobie poradzi. Obawy szybko zniknęły.
– Jest świetna załoga. Jak czegoś nie wiem, to szefowa kuchni mi wytłumaczy. Wszyscy są zgrani – mówi nam Dominik.
Autorytetem jest dla niego szefowa kuchni w restauracji - Barbara Rogacka.
- Wymyśla nowe potrawy, eksperymentuje ze smakami i składnikami. Jak coś wymyśli, to ja próbuję w domu zrobić tak samo – mówi Dominik.
Ona sama też ma dobre zdanie o swoim podopiecznym.
- W naszej ekipie kucharskiej jest taką „perełką” – jeszcze lekko do oszlifowania, ale jest ambitny, bystry i pojętny. W świecie gastronomii jest na starcie, ale wiem, że razem stworzymy jeszcze nie jedno ambitne danie – mówi pani Basia.
A szefowa restauracji mówi wprost, że „młody kucharz” ma zapał do gotowania.
- Widać, że wybrał zawód nie przez przypadek, ale dlatego, że sprawia mu to przyjemność. W przyszłości będzie dobrym kucharzem – przyznaje Elżbieta Majdecka.
Danie petarda
Już dziś Dominik może pochwalić się 8. miejscem na Ogólnopolskim Turnieju Kucharskim w Poznaniu. Choć, jak mówi, nie wszystko poszło po jego myśli.
– Tematem przewodnim konkursu była ryba morska. Dostałem listę potrzebnych produktów. Były to m.in. łosoś, orzechy nerkowca, mięta i szparagi. Wszystko z mamą kupiliśmy. Ostatecznie zapomniałem wziąć z domu orzechów nerkowca. Myślałem, że przez to na bank zajmę ostatnie miejsce. Ale zamiast orzechów użyłem cukinii. I też było dobrze. Według jurorów to danie, to była petarda – opowiada Dominik.
Teraz przygotowuje się do świąt. Bo w rodzinie Jezierskich ważne jest zachowanie wielkanocnej tradycji.
– W Niedzielę Palmową święcimy palemki i robimy stroiki na święta. W Wielką Sobotę najpierw przygotowujemy koszyczek wielkanocny, a potem święcimy pokarmy. Uroczyste śniadanie zaczynamy od święconych pokarmów i składania sobie wzajemnie życzeń – mówi pani Monika.
A kto rządzi wtedy w kuchni?
– Robimy wszystko razem. Dzieci malują jajka, mąż kiełbasę szykuje, córka placki piecze, Dominik przygotowuje żur na zakwasie, a ja białą kiełbasę. Każdy jest zaangażowany – mówi pani Monika.
W tą Wielkanoc będzie królował barszcz biały z jajkiem i kiełbasą, sałatka jarzynowa, przeróżne galarety i jajka faszerowane na dwa sposoby. Będzie z pewnością ulubiony sernik, babka wielkanocna, szpinakowe babeczki i malinowa chmurka.
– Pewnie będzie jak zwykle, czyli o wiele za dużo – śmieje się Dominik.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.