Przypomnijmy: niedawno w Brzeziu zorganizowano 16. edycję najsłodszego kulinarnego konkursu w gminie Pleszew - czyli Gminnego Konkursu Wypieku Ciasta Domowego.
W sumie w konkursie zaprezentowano 18 pysznych wypieków. Ostatecznie - po długich naradach jury - w XVI edycji Gminnego Konkursu Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu pierwsze miejsce zajęło ciasto "Domek Baby Jagi", autorstwa Marleny Maniak. Na drugim miejscu uplasował się "Placek boski" - autorstwa Kingi Gil, a trzecie miejsce przypadło Karolinie Kępińskiej - za placek "Leśny Mech".
Jak opowiadała w rozmowie z "Życiem Pleszewa" Marlena Maniak, przepis na ciasto zaczerpnęła z internetu. Sam pomysł został jednak nieco udoskonalony. Jak zaznaczała, tworząc ciasta lubi eksperymentować - dodając coś od siebie z różnych przepisów.
- Dużo rzeczy próbuję, łączę niektóre przepisy - opowiadała w rozmowie z "Życiem Pleszewa" pani Marlena.
Dziś prezentujemy wam przepisy trzech wspomnianych wyżej wypieków, które znalazły się na podium konkursu.
Może spróbujecie zrobić je sami w domu?
Przepis na ciasto "Chatka Baby Jagi" - 1. miejsce w XVI Gminnym Konkursem Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu
CHATKA BABY JAGI
500 ml śmietany 36%
250 g serka mascarpone
2-3 łyżki cukru pudru
1-2 łyżki kakao
50-60 szt herbatników maślanych
Przepis:
Śmietanę, ubić i wymieszać z serkiem mascarpone. Do 1/3 dodać kakao.
Na folię aluminiową, wyłożyć rozłożone w trzech rzędach herbatniki i rozsmarować krem kakaowy, przykryć pozostałymi ciastkami tak samo jak na spodzie. Na ciastka ułożyć białą śmietanę. Na środek można ułożyć pasek kakaowy lub owoce.
Ostrożnie unieść folię z bocznymi ciastkami, tak aby powstał trójkąt. Schłodzić i polać polewą. Udekorować według uznania.
Przepis na ciasto "Placek boski" - 2. miejsce w XVI Gminnym Konkursem Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu:
Składniki na ciasto:
- 6 jajek
- szczypta soli
- 10 g proszku do pieczenia
- 80 g cukru
- 60 g mąki
- 80 g prażonych orzechów włoskich
Gotowany krem:
- 3 jajka
- 5 g cukru wanilinowego
- 80 g cukru
- 50 r mąki
- 400 ml mleka
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 100 ml śmietanki 36
- 20 g masła
- 100 ml śmietanki 36
- 50 g cukru
- 250 mascarpone
- 100 g cukru
- 100 g orzechów włoskich
Ubijamy jajka ze szczyptą soli, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, mąkę i zmiksowane orzechy, pieczemy. Przygotowujemy krem: jajka wrzucamy do garneczka, dodajemy cukier waniliowy, mąkę, cukier, mleko, masło i gotujemy aż zgęstnieje, przelewamy w miseczkę, owijamy folią, studzimy.
Następnie robimy karmel, na patelnię dajemy cukier i czekamy aż się rozpuści dodając śmietankę i masło. Przelewamy do miseczki, owijamy folią i studzimy.
Wystudzony biszkopt kroimy na pół, wykładamy 3/4 kremu, kładziemy drugą warstwę, biszkopt smarujemy, wykładamy kremem i karmelizowanymi orzechami rozdrobnionymi na wierzchu.
Przepis na ciasto "Leśny Mech" - 3. miejsce w XVI Gminnym Konkursem Wypieku Ciasta Domowego w Brzeziu:
Ciasto:
- 4 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka cukru drobnego
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- 2 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 450 g opakowania mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) lub 450 g świeżego
- 500 ml śmietanki kremówki 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 śmietan-fix
- 250 g mascarpone
- opcjonalnie 1 galaretka przezroczysta i 200 ml wrzątku
- 150 g truskawek
- 100 g truskawek
- 50 g borówek
- granat (ok 1/3 sztuki)
Jajka w temperaturze pokojowej ubijamy wraz z cukrem i cukrem wanilinowym na wysokich obrotach miksera. Po około 4-5 minutach miksowania powinna powstać jasna, bardzo puszysta masa. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170 stopni (u mnie góra-dół, bez termoobiegu). Do ubitych jajek wlewamy olej. Dodajemy także zbledowany szpinak i mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksujemy na małych obrotach miksera.
Dodajemy przesianą mąkę pszenną i proszek do pieczenia. Miksujemy ponownie na najmniejszych obrotach miksera, jedynie do momentu połączenia się składników. Ciasto przelewamy do foremki (u mnie kwadratowa, o rozmiarze 26×26 cm).
Pieczemy przez 45-50 minut do tzw. suchego patyczka. Po tym czasie wyciągamy ciasto z piekarnika i odstawiamy do całkowitego przestudzenia.
Krem śmietankowy:
Schłodzoną śmietankę miksujemy wraz z cukrem pudrem i śmietan-fixem na wysokich obrotach miksera. Gdy
masa zgęstnieje, wtedy dodajemy mascarpone i ubijamy do powstania sztywnego kremu.
Porada do kremu: Jeśli chcesz uzyskać bardziej piankowy efekt i konsystencję kremu, który dużo ładniej się kroi, wtedy polecam we wrzątku wymieszać galaretkę przezroczystą. Gdy nieco stężeje (proces można przyspieszyć w lodówce), wtedy wlewamy do naszego kremu i miksujemy jedynie do połączenia się składników. Ten zabieg jest fajny szczególnie w lecie gdy są wysokie temperatury, pokrojone ciasto będzie przez dłuższy czas leżeć na stole lub na tarasie i krem może się szybko rozpuścić.
Do kremu śmietankowego dodajemy drobno posiekane truskawki (koniecznie świeże, ponieważ mrożone puszczają sok i przez nie może się nieco rozpuścić krem). Mieszamy lekko za pomocą łyżki. Całkowicie przestudzone ciasto kroimy na dwa blaty (z czego dolny ma być dużo grubszy niż górny).
Na dolny blat ciasta nakładamy krem z truskawkami. Wierzch wyrównujemy. Jeśli chodzi o górny blat to nożem odkrajamy jego zewnętrzną, nieco ciemniejszą warstwę. Resztę skruszamy dłońmi i posypujemy nią krem. Wierzch dekorujemy posiekanymi truskawkami, granatem i borówkami. Wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Komentarze (0)
Wysyłając komentarz akceptujesz regulamin serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania. Jak to zrobić dowiesz się w zakładce polityka prywatności.